T-šūnu imūnās atbildes noteikšana ar žurku TERT DNS imunizētās pelēs - Kurļanda, Alisa (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā tika pārbaudītas TERT (telomerāzes apgrieztā transkriptāze) ekspresējošas DNS konstrukcijās kas potenciāli var palikt par pretvēža terapeitiskas vakcīnas prototipu. Ar mērķi novērtēt konstrukciju spēju izraisīt specifisko T-šūnu atbildi tika veikts peļu imunizācijas eksperiments. Imūnas atbildēs noteikšanai tika veikta imunizēto dzīvnieku in vivo bioluminiscences attēlveidošana un liesas šūnu stimulācijā ar TERT antigēniem, nosakot citokīnus produkciju Tšūnās ar fluorospota testu un multiparametrisko plūsmas citometriju. Iegutie in vivo bioluminiscences dati liecina par pret TERT vērstas imūnatblides esamību. Fluorospota tests parādīja vājus rezultātus, toties izmantojot plūsmas citometriju, tika noteikta specifiskā imūnreaktivitāte pret TERT peptīdiem ar TERT DNS imunizētām pelēm. Tika secināts ka darba pārbaudītie TERT DNS imunogēni spēj izrāsit specifisko T-šūnas atbildi. Darba rezultāti tika prezentēti starptautiskās konferencēs "Perspective technologies in vaccination and immunotherapy" 2018. gada 7. oktobrī Maskavā un "Cancer immunotherapy workshop and training" 2018. gada 22. novembrī Rīgā (4. un 5. pielikumi).

In this study we tested the DNA constructs expressing TERT (telomerase reverse transcriptase), that potentially can be a prototype of a therapeutic anti-cancer vaccine. The mouse immunization experiment was performed to evaluate the ability of the constructs to induce a specific T-cell response. Immune response was determinate by in vivo bioluminescence imaging and spleen cell stimulation with TERT antigens detecting cytokine production in T-cells by fluorospot assay and multiparametric flow cytometry. The in vivo bioluminescence data indicate the presence of an anti-TERT immunoassay. The fluorospot test showed poor results, however, specific immunoreactivity against TERT peptides in mice immunized with TERT DNA was detected by flow cytometry. It was concluded that the TERT DNA immunogens tested in study can induce the specific T-cell response. Study results were presented on international scientific conferences "Perspective technologies in vaccination and immunotherapy" in Moscow, October 7th, 2018 and "Cancer immunotherapy workshop and training" in Riga, November 22th, 2018 (4. and 5. attachments).
Evaluation of T-cell immune response in mice immunized with rat TERT DNA
Keywords: Bioloģija; TERT; DNS vakcīna; imunizācija; bioluminiscencē; citometrija