Mikronācijas un to loma mūsdienu starptautiskajās attiecībās - Muižarājs, Miks (Latvijas Universitāte, 2010)
Pastāvot spēcīgām decentralizācijas tendencēm mūsdienu sabiedrībā, salīdzinoši jauna un maz pētīta nozare ir mikronacionālisms, kurā noteikti indivīdi vai ļoti nelielas cilvēku grupas nolemj atdalīties no to izcelsmes valsts un veidot savu, pilnīgi jaunu valsts pārvaldi. Šos indivīdu vai nelielo cilvēku grupu dibinātos valstiskos veidojumus dēvē par mikronācijām. To attīstības līmenis un pastāvēšanas mērķis ļoti atšķiras– vienu attīstības līmenis ir ļoti zems un tās par savu teritoriju ir pasludinājušas izveidotāja dzīvokli, kamēr otras pārvalda noteiktu teritoriju ar noteiktu likumdošanu un ekonomisko sistēmu. Visas mikronācijas raksturo viens kopīgs elements – neviena pasaules valsts tās nav atzinusi. Darba pamatmērķis ir noskaidrot, vai jebkurš indivīds ir spējīgs izveidot starptautiski atzītu valsti un to ilgtermiņā uzturēt. Darba pirmā nodaļa veltīta valsts jēdziena apskatīšanai, kurā tiks definēts valsts termins un analizētas to galvenās izcelšanās teorijas, atzīšana, funkcijas un citi elementi. Otrajā daļā tiks analizēts mikronāciju jēdziens, tā definīcija, ekonomiskā sistēma, kā arī tiks izveidota mikronāciju tipoloģija un vērtētas to iespējas kļūt par starptautisko tiesību subjektu. Trešajā daļā tiks pētīta mikronāciju ilgtspēja no trīs perspektīvām – ekonomiskās, politiskās un sociālās. Darba noslēgumā sniegta atbilde uz diplomdarbā izvirzīto jautājumu. Atslēgvārdi: mikronācijas, valstu veidošana, valstu atzīšana, ilgtspēja.

With an existing trend of decentralization in the modern society a field, where broad researches haven’t been conducted yet is micronationalism, which describes the motion of individuals or small groups of people to discharge from their countries of origin by creating new states. These states-like entities that have been created by individuals or the small groups of people are called micronations. Their level of development and goals differ – there are ones with a very low level of development that have declared the apartment of the creator as the legitimate territory of their state, whilst there are others that have a governed territory on the mainland with its own legislation and economic system. The common element of all micronations is the fact that they haven’t been recognized by any state in the world. The main goal of this diploma paper is to find out if any individual is capable to create a recognized state and to sustain it for a long while. The first chapter of the diploma paper deals with the revision of the concept of statehood, where the term state is going to be defined and the main theories of the creation of states, state recognition, functions of states and other elements are going to be analyzed. The second chapter deals with the research of the concept of micronations, its definition, economic systems and the creation of the typology of micronations. In the third chapter the sustainability of micrionations is going to be examined from three perspectives – the economic, the political and the social perspective. At the end of the diploma paper the answer to the proposed question of the paper is going to be offered. Key words: Micronations, creation of states, state recognition, sustainability.
Micronations and their role in modern international affairs
Keywords: Ekonomika