Persistējošas ovālās atveres asociēta migrēna - Semionova, Aurelija (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads. PFO pacientos ir saskatīta asociācija migrēnai ar auru un PFO. Pētījumi liecina, ka pēc perkutānas transkatetrālas PFO slēgšanas pacienti atzīmē migrēnas simptomu samazināšanos, rezultējoties ar dzīves kvalitātes uzlabošanos ne tikai cerebrālā infarkta vai tranzitoru išēmisko lēkmju aspektā, kas ir viens no biežākajiem asociētajiem stāvokļiem pie PFO patoloģijas, bet arī ar migrēnas simptomu mazināšanos vai tās pazušanu. Mērķis. Novērtēt PFO slēgšanas procedūras efektivitāti attiecībā uz migrēnu ar vai bez auras, kā arī izvērtēt pacientu veselības stāvokli, dzīves kvalitāti saistībā ar galvassāpēm. Materiāli un metodes. pētījuma ietvaros prospektīvi tika iekļauti 37 pacienti, kuriem iepriekš veikta persistējošās ovālās atveres (PFO) slēgšana. Izmantojot iepriekšējus datus par PFO slēgšanas procedūrām no Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes Slimnīcas datu bāzes (ārsta biroja), dalībniekiem, kuri piekrita piedalīties pētījumā, tika telefoniski vai e-pasta formātā veikta aptauja par PFO asociētu migrēnu. Aptaujas dati tika fiksēti un apkopoti Microsoft Excel, apstrādāti un analizēti IBM SPSS 23.0 programmā. Rezultāti: No 37 pētījumā iekļautajiem pacientiem, kuriem iepriekš veikta PFO slēgšana, 70% bija sievietes un 30% - vīrieši. Pētījuma dati bija sadalīti 2 grupās – pirms un pēc PFO slēgšanas, un 2 apakšgrupas – sieviešu un vīriešu kategorija. Pirms PFO slēgšanas no 37 pacientiem 24 (65%) bija migrēna gan ar auru, gan bez. No 65% migrēnas pacientiem 75% bija sievietes un 25% - vīrieši. Pēc PFO slēgšanas procedūras 5 sievietes (27,7%) turpināja izjust migrēnu, kurām jau iepriekš bija migrēna, taču 2 (5%) sievietēm no visiem pētījuma dalībniekiem pēc slēgšanas procedūras migrēna parādījās pirmreizēji, savukārt no 6 migrēnas vīriešu pacientiem migrēna saglabājās vienam. Auras prevalence gan vīriešu, gan sieviešu kategorijā samazinājās par 50%, p < 0,001. 18 migrēnas pacientēm (100%), kurām lēkmes laikā bija nepieciešamība lietot analgētiskos līdzekļus, pēc procedūras lietoja tikai 7 pacientes (39%), savukārt no 5 vīriešiem (83%) pēc procedūras medikamentus lietoja tikai 1 pacients (16%), p < 0,001. Medikamentu nepieciešamība pēc procedūras samazinās par 61% sieviešu un 80% vīriešu vidū, p <0,001. Medikamentus nelieto galvassāpju mazināšanai 52% pētāmo pacientu pēc PFO slēgšanas. Nevienam no pētāmajiem neatkārtojās cerebrālā infarkta vai TIL notikums. Migrēnas prevalence pētāmo vidū kopumā samazinājās par 55,2%. 5,4% no visiem pacientiem pēc procedūras attīstījās komplikācijas: 1 pacientam ĀF pacientam un otram - epilepsija. Secinājumi: PFO slēgšana veicina migrēnas simptomu intensitātes un biežuma un auras simptomu mazināšanos, kā arī nepieciešamība pēc medikamentu lietošanas galvassāpju mazināšanai samazinās par 52%.

Introduction. Association between migraine with aura and PFO have been observed in PFO patients. Numerous studies have demonstrated that following percutaneous transcathetral PFO closure, patients note an improvment in their quality of life not only in terms of cerebral infarction or transient ischemic attacks, which are the most common associated conditions at PFO pathology, but also with a reduction or disappearance of migraine symptoms Aim. Assess the efficacy of the PFO closure procedure for migraine with or without aura, as well as assess patients’ health status, quality of life related to headaches. Materials and methods: In this study, 37 patients who had undergone previous closure of patent foramen ovale (PFO) were enrolled prospectively. Utilizing existing data on PFO closure procedures from the Paula Stradiņa Clinical University hospital database (Ārstu birojs), participants who agreed to take par tin the study were surveyed via telephone or email regarding PFO associated migraine. The survey responses were documented, collated using Microsoft Excel and analyzed using IBM SPSS 23.0 software. Results. Of the 37 patients in the study who had previously undergone PFO closure, 70% of women and 30% of men participated. The study data were divided into 2 groups. pre- and post PFO closure, and had 2 subgroups, a category of women and men. Prior to PFO closure, out of 37 patients, 24 (65%) had migraine with and without aura. Of these 65% of migraine patients, 75% were women and 25% were men. After the PFO closure, 5 women (27,7%) continued to experience migraine that had previously had migraine and out of 6 men migraine patients, there was only 1 who still had headaches, but 2 (5%) of all study participants first appered after the closure procedure. Among th subjects, aura prevalence in both male and female categories decreased by 50%, p < 0,001. In 18 migraine female patiens (100%) requiring analgesics during the seizure, only 7 (39%) used medications after procedure, while out of 5 men (83%) who used medication after PFO closure, there was only 1 (16%), p < 0,001. The need for medication decreased by 61% among women and 80% among men, who previously used analgesics, p < 0,001. After PFO closure 52% of subjects dont use medicationsto relieve headaches. None (100%) of subjects experienced recurrence of cerebral infarction or TIA events. Migraine prevalence decreased by 55,2% overall among migraine subjects. 5,4% of all patients developed complications after the procedure: epilepsy in 1 patient and atrial fibrillation in the other patient. Conclusion: PFO closure contribute to a reduction in the intensity and frequency of migraine and aura symptoms, as well as a 52% reduction in the requirement for headache relief medication.
Patent foramen ovale - associated migraine
Keywords: Medicīna; migrēna; aura; persistējošā ovālā atvere; migraine; aura