Ģimenes definīcijas diskurss Latvijas ziņu portālos (2020. gada novembris - 2021. gada marts) - Vanaga, Elza Elizabete (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Ģimenes definīcijas diskurss Latvijas ziņu portālos (2020. gada novembris – 2021. gada marts)” mērķis ir izpētīt, kāds ģimenes definīcijas diskurss tiek veidots Latvijas ziņu portālos. Pētījuma problēma ir atšķirīgā nostāja par viendzimuma pāru attiecībām politikā un sabiedrībā, kas var veicināt sabiedrības sašķeltību, izpaužoties nicinošas vai naidpilnas retorikas veidā starp dažādu uzskatu pārstāvjiem. Darba teorētiskā daļa ietver politisko komunikāciju kontekstā ar auditorijas politiskajām zināšanām un ar argumentāciju, kā arī diskursu. Šajā daļā aprakstīta arī Latvijas mediju vide un tās lietojums, kā arī Satversmes 110. pants par ģimenes aizsardzību. Metodoloģija sastāv no kontentanalīzes un kritiskā diskursa analīzes. Pētījumā ietverta astoņu Latvijas ziņu portālu – “delfi.lv”, “lsm.lv”, “nra.lv”, “jauns.lv”, “aprinkis.lv”, “satori.lv”, “skaties.lv” un “lvportals.lv” – publikāciju analīze, apkopotie rezultāti un izrietošie secinājumi.

The goal of Bachelor’s thesis “Discourse of the definition of family on Latvian news websites (November 2020 - March 2021)” is to research the discourse of the definition of family that is made on Latvian news websites. The research problem is the contrary attitudes in politics and society regarding same-sex couples, which may contribute to polarization, manifesting as hostile or hateful rhetoric between different sides. The theoretical part of the thesis includes political communication in context with audiences knowledge of politics and with argumentation, as well as discourse. Latvian media landscape, its usage and the 110th Amendment in the Constitution of the Republic of Latvia about protection of family is also described in this part. The methodological part of the thesis consists of content analysis and critical discourse analysis. Research is compiled by analysis of publications from eight Latvian news portals (“delfi.lv”, “lsm.lv”, “nra.lv”, “jauns.lv”, “aprinkis.lv”, “satori.lv”, “skaties.lv” un “lvportals.lv”). The concluding part of the thesis summarises the results and presents the conclusions.
Discourse of the definition of family on Latvian news websites (November 2020 - March 2021)
Keywords: Komunikācijas zinātne; Ģimene; Latvijas ziņu portāli; diskurss; kritiskā diskursa analīze