Video novērošanas izmantošana fizikālo procesu mērījumiem ūdenssaimniecībā - Tālmanis, Andžs (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba autors veica mērījumu nolasīšanu, izmantojot no pirms tam uzņemtajiem video kameru ierakstiem. Maģistra darba ietvaros tika pārbaudīta video kameras kā mērinstruments precizitāte. Pēc autora pielietotās metodes eksperimentu rezultāti parāda video kameras izmantošanu ūdens fizikālo procesu mērījumu iespējamību ūdenssaimniecības procesos. Ūdens virsmas noteikšanai tika pielietota krāsu atšķirības metode. Veicot eksperimentus, tika secināts, ka nepieciešams pielietot citu metodi, ūdens virsmas noteikšanai. Izmantojot video novērošanas kameras, ir iespējams veikt fizikālo procesu mērījumus. Eksperimentā iegūtie rezultāti var tikt pielietoti turpmākiem pētījumiem, izmantojot uzstādīto teknes modeli. Ir iespējams mainīt modeļa konfigurāciju, un veikt citus pētījumus, lai meklētu kopsakarības starp procesiem.

The author of the Master work realized measurement reading, using video camera records filmed before. In this work the video camera accuracy as a measuring tool is checked. According to the author`s used methods the results of the experiments showed video camera usage of water physical process measurement possibility in the water engineering processes. To determine the surface of the water, colors difference method was used. After experiments, it was concluded, that it is necessary to use another method for water surface determination. Using video cameras, it is possible to realize physical processes measurements. The results of the experiment can be used for further research, using set up model of the tray. It is possible to change the configuration of the model and to do another research, to find the interconnection between the processes.
The use of video surveilance for physical process measurements in water resources engineering
Keywords: Datorzinātne; video novērošana; ūdenssaimniecība; ūdens līmeņa uzraudzība