Masīvas dubultzvaigžņu sistēmas HD50975 augstas izšķirtspējas spektroskopija - Paule, Edīte (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā darbā mēs veicam dubultzvaigžņu sistēmas HD50975, kura sastāv no divām masīvām komponentēm, analīzi, izmantojot augstas izšķirtspējas absorbcijas spektrus, kas iegūti viļņu garumu diapazonā no 3200 līdz 9800 Å. Mēs identificējam dažādiem ķīmiskiem elementiem atbilstošās absorbcijas līnijas un, izmantojot atmosfēru modeļu metodi, aprēķinām dzelzs grupas elementu un eiropija koncentrācijas zvaigznes atmosfērā ar mērķi precizēt tās ķīmisko sastāvu. Papildus tam darbā tiek iegūtas un salīdzinātas divos dažādos neitronu satveršanas procesos sintezēto elementu koncentrācijas zvaigznes atmosfērā ar mērķi precizēt neitronu satveršanas procesa elementu izcelsmes mehānismu.

In this study we investigate spectroscopic binary system HD50975 that consists of two massive components. High-resolution absorption spectra in spectra region from 3200 to 9800 Å are used for the analysis. We identify spectral absorption lines that correspond to different chemical elements and then calculate abundances of iron-type elements and europium in the star atmosphere via atmosphere model method with the aim to investigate atmosphere chemical composition more precisely. We also identify and compare abundances of elements, obtained in two different neutron capture processes, to understand the origin of elements synthesized in neutron capture process.
High-resolution spectroscopy of massive binary system HD50975
Keywords: Fizika; HD50975; spektrālās dubultzvaigznes; zvaigznes atmosfēras ķīmiskais sastāvs; neitronu satveršanas process