Musulmaņu svētais karš džihāds un Eiropa (džihāds krievu islāma pētniecībā) - Petrova, Olga (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darba tēma ir “Musulmaņu svētais karš džihāds un Eiropa” (Džihāds krievu islāma pētniecībā). Darbs ir sadalīts trīs daļās. Darba pirmajā daļā, izmantojot vēsturiski salīdzinošo pieeju un pamatojoties uz Korāna tekstu, aplūkots džihāda jēdziens un ar to saistītā problemātika (džihāda vēsturiskā izcelsme un konotācija). Pētījuma pirmajā daļā džihāds un tā evolūcija tiek aplūkota arī Sunnas tekstos, pamatojoties uz Sahiha al-Buhārī, Muslima, Daūda, Nasāī un Tirmizi pierakstītajiem hadīsiem. Darba pirmo daļu noslēdz džihāda analīze, pamatojoties uz fikha (musulmaņu jurisprudenci). Tādējādi pētījuma pirmā daļa sniedz priekšstatu par džihāda vēsturisko izcelšanos un tā attīstību, kā arī par tā daudzpusīgo traktējumu. Pētījuma otrajā daļa tiek apskatīti jautājumi, bez kuriem nav iespējams runāt par džihādu Eiropā (vai par džihādu kopumā). Proti, kas ir islāmiskais (politiskais) džihāds, islāmiskās kustības pārstāvju uzskati, teroristu psiholoģija un teroristi pašnāvnieki (tā saucamie šahīdi). Pētījuma trešajā daļā sniegts vēsturisks ieskats par musulmaņu parādīšanos Eiropā, atainota musulmaņu ummas dzīve mūsdienu Eiropā un dažādais islāmistu džihāds Eiropā. Darba mērķis ir izpētīt kā pakāpeniski attīstās komplicētā un neviennozīmīgā džihāda parādība, kā tā ir interpretēta mūsdienās, kā islāmisti veic atentātus, balstoties uz islāma postulātiem.

The theme of the Master’s Paper is “Muslim Holy War jihad and Europe” (Jihad in Russian Islamic studies). The paper consists of three chapters. In the first chapter a historical approach is examined, on the assumption of the text of Quran, problematics of jihad, and namely consideration of the concept of jihad (its historical origin and connotation). Also jihad and its evolution are investigated in the first chapter, on the assumption of the text of Sunnah (on the basis of hadiths), recorded by Sahih al-Bukhari, Muslim, Daud, Nasai and Tirmizi. The first chapter of the paper is ended with examination of jihad on the basis of fiqh (Muslim law). The first chapter gives a representation of historical emergence of jihad, development and treatment of this notion. In the second part those questions are considered without which impossible to speak about jihad in Europe (or about jihad in general). Namely, what is Islamic (political) jihad, points of view of representatives of Islamic jihad, psychology of terrorists and terrorists – self-murderers (shahids). In the third chapter of the paper a historial excursus into history is performed, in relation to the emergence of Muslim ummah in Europe, life of Muslim community in modern Europe and various Islamic jihad in Europe. The aim of the paper is to consider the step-by-step development of such a complicated phenomenon as jihad, how it is construed nowdays, how Islamists perform terrorist acts, bu postulates of islam.
Muslim Holy War jihad and Europe (Jihad in Russian Islamic Studies)
Keywords: Valodniecība