Jūras transporta vērtspapīru tirgus - Šeremetjevs, Oļegs (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba galvenie jautājumi ir saistīti ar vērtspapīru tirgu, mūsdienās izplatītākajiem finanšu instrumentiem un to apkopojumu jūras transporta vērtspapīru tirgus apakšnozarē. Tādēļ bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz jūras transporta uzņēmumu akciju cenu svārstību analīzi, noskaidrot stabilāko un izdevigāko jūras transporta pārvadātajumu apakšnozari pēc pārvadātas kravas veida. Darba gaitā tiek pielietots Capital Asset Pricing Model (CAPM), lai noteiktu ar vērtspapīru tirgu un tajā kotētajiem vērtspapīriem saistīto risku un to ieguldījumu efektivitāti. Kā arī tiks veidots vērtspapīru portfelis, kas tiks balstīts uz stabilāko uzņēmumu datiem jūras transporta pārvadājumu apakšnozarē. Atslēgvārdi: vērtspapīru tirgus, finanšu instrumenti, jūras transports, vērtspapīru portfelis, CAPM modelis, akciju cena, indeksa cena.

Bachelor’s main issues are related to the stock markets, today’s most popular financial instruments and a summary of the maritime transport subsector stock market. Therefore, this work is based on the shipping company share price movements analysis to ascertain the most stable and most profitable sea transport carrier by cargo type. In the work process is included Capital Asset Pricing Model (CAPM) to determine the stock markets and the securities listed on the risks and the investment perfomance. Also will be built the portfolio, which will be based on a more stable business data of maritime transport suc-sector. This work practically can be used to analize other maritime companies securities and to find the most profitable of them. Keywords: stock markets, financial instruments, maritime transport, securities portfolio, CAPM model, share prices, index prices.
Maritime transport security market
Keywords: Ekonomika