Basketbola evolūcija un tās ietekme uz spēli mūsdienās. - Bensons, Ralfs Kristaps (Latvijas Universitāte, 2023)
Sports tās būtības, specifikas un iespējamo ieguvumu dēļ mūsdienās tiek uzskatīts par vitāli nozīmīgu ikvienam cilvēkam. 21.gs. tiek izmantoti dažādi sporta veidi un aktivitātes, tomēr par vienu no populārākajiem var atzīt basketbolu. Basketbols ir sporta veids, kas tiek pielīdzināts svētkiem, dzīvesveidam, spēlei, mākslai u.tml., tomēr ir jāpēta tas aspekts, kā tas ir spējis tik strauji attīstīties un vai šāda attīstība notiek arī pašreiz. Pētījuma mērķis: Apkopot un izpētīt informāciju par basketbola evolūciju un analizēt tās ietekmi uz spēli mūsdienās. Darba ietvaros tika secināts, ka basketbols, kopš tā pirmsākumiem, ir pieredzējis ievērojamu evolūciju, tomēr mūsdienās šī attīstība vairs nav tik strauja un izmaiņas tik kardinālas.

Due to its nature, specifics and potential benefits, sport is now considered vital for everyone. 21st century various sports and sports activities are used, however, one of the most popular can be considered basketball. Basketball is equated with a holiday, lifestyle, game, art, etc., however, it is necessary to study the aspect of how it was able to develop so rapidly and whether such development is also happening now. Aim of the research: To obtain and identify information about the history of basketball development and the factors for its variability. Within the framework of the work, it was concluded that basketball and related issues have changed very much since its inception (especially in the first decades) – it has expanded and deepened, but today such an evolution is no longer so rapid and dynamic.
The evolution of basketball and its impact on the game today.
Keywords: Sporta zinātne; sports; vēsture; basketbols; evolūcija; izmaiņas