Pierādījumi unpierādīšana civilprocesā. - Salaks, Ints (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba tēma: „Pierādījumi un pierādīšana civilprocesā” vienmēr ir bijusi aktuāla civilprocesa tiesībās, kaut vien dēļ šo institūtu nozīmīguma un pastāvīgās tālākveidošanas dēļ. Pierādījumu un pierādīšanas institūts salīdzinoši strauji attīstās tiesu praksē, kaut gan Civilprocesa likumā atbilstoši grozījumi tiek veikti daudz retāk. Minētais var novest pie neviennozīmīgas izpratnes par pierādījumiem un pierādīšanu. Pierādīšanas procesā ar pierādījumiem tiek noskaidroti fakti vai apstākļi, kam ir nozīme lietas izlemšanā civilprocesa ietvaros. Tiesību zinātnē un praksē pastāv uzskats, ka pierādījumi un pierādīšana ieņem vienu no nozīmīgākajām lomām civilprocesa tiesībās. Maģistra darba mērķis – izpētot pierādījumu un pierādīšanas institūta jēdzienu un būtību Latvijas Republikas civilprocesa tiesībās, pierādīšanas līdzekļu veidus un to pielietojumu tiesu praksē, izvirzīt problēmjautājumu risināšanas priekšlikumus. Autors, analizējot pierādījumu un pierādīšanas institūtu, papildus uzsver sacīkstes principa nozīmi civilprocesa tiesībās, kas nodrošina tiesības pusēm pašām izvēlēties, savākt un iesniegt pierādījumus, un vienlīdzīgas iespējams pārliecināt tiesu par kāda fakta vai apstākļu esamību vai neesamību. Atslēgas vārdi: tiesības, civilprocess, pierādījumi, pierādīšana, pierādīšanas līdzekļi. Maģistra darba izstrādes gaitā izmantoti normatīvie akti, juridiskā literatūra, publikācijas, tiesu prakses materiāli un interneta resursi. Darba apjoms 66 lpp., 107 izmantotās literatūras avoti.

Theme of Master`s paper: „Evidence and proving in civil procedure” is important in civil procedure law, because of significance and constant further development of this legal institute. In case law legal institute of evidence and proving develops relatively fast, although relevant amendments to Civil procedure law are made much less frequently. Above-mentioned may cause ambiguous understanding of evidence and proving. Facts and circumstances, that are significant in deciding a case in civil procedure, are determined with evidence at proving process. In legal science and practice it is believed that evidence and proving occupies one of most important roles in civil procedure law. The aim of the Master`s paper – by researching the concept and nature of evidence and proving institute in civil procedure law of Republic of Latvia, means of evidence and their application in case law, to raise proposals for solving problematic issues. By analyzing legal institute of evidence and proving, author additionally stresses the importance of adversarial principle in civil procedure law, which ensures rights of a parties on their own to choose, gather and submit evidence, and equal opportunities to persuade a court on existence or nonexistence of a fact or circumstance. Keywords: law, civil procedure, evidence, proving, means of evidence. In development of Master`s paper, normative acts, legal literature, publications, case law materials and internet resources were used. Master`s paper is written in the frame of 66 pages, and where used 107 sources of literature.
Evidence and proving in civil procedure.
Keywords: Juridiskā zinātne; Tiesības; Civilprocess; Pierādījumi; Pierādīšana