Sociālo tīklu un semantiskā tīmekļa integrēšana - Bērtulis, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2010)
Apvienojot datus no dažādiem tīmeklī pieejamajiem sociālo tīklu servisiem, iespējams iegūt daudzpusīgus un apjomīgus datus vienkopus. Nav pieejami risinājumi, kas veiktu vispusīgu sociālo tīklu servisu datu integrēšanu kopējā formātā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt sociālo tīklu servisu integrēšanu ar semantisko tīmekli, lai sociālo tīklu dati varētu tikt aprakstīti izmantojot semantiskā tīmekļa tehnoloģijas, kā arī izstrādāt sociālā tīkla servisu, kas būtu balstīts uz šo abu tehnoloģiju integrēšanu. Darba gaitā ir izpētīta sociālo tīklu datu modeļa reprezentēšana ar semantisko tīmekli un izveidota semantiskā tīmekļa ontoloģija, kas apraksta vairāku sociālo tīklu datu apvienošanu kopīgā struktūrā un izstrādāts tīmeklī pieejams sociālā tīkla serviss, kas demonstrē izstrādātās ontoloģijas izmantošanu semantiskajā datu bāzē.

Consolidating data from different kind of social network sites gives us extensive and huge data in one place. There is no solutions for integrating social network data in common format. The goal of this master thesis is to research integration of the social networks and semantic web so that data of social networks can be described using technologies of the semantic web and develop social web service which can be based on the integration on these two technologies, as well. In this master thesis there has been done research on the representation of social network data model with semantic web and developed semantic web ontology which describes consolidation of different kind of social networks in common structure and developed social web service which demonstrates use of developed ontology on semantic data base.
The integration of the social networks and the semantic web
Keywords: Datorzinātne