Galveno vērtību un to prioritātes pamatojums Džona Rolsa politiskajā filosofijā - Caune, Helmuts (Latvijas Universitāte, 2012)
Šis bakalaura darbs pēta veidu, kādā amerikāņu politikas filosofs Džons Rolss pamato cilvēku galveno brīvību svarīgumu un neaizskaramību, kas tiek panākta, piešķirot tām prioritāti. Tiek izsekots Rolsa liberālo uzskatu ģenealoģijai un parādīts viņa jaunpienesums politiskajā filosofijā, kas pazīstams kā taisnīguma koncepcija ar nosaukumu “taisnīgums kā godprātība” un kuru tās autors pretnostata dažādām alternatīvām koncepcijām. Darbs parāda konstruktīvo procesu, ar kura palīdzību Rolss veido šo koncepciju un kā no šīs konstrukcijas izriet galveno brīvību un to prioritātes pamatojums. Rolsa argumentācija tiek arī kritiski izvērtēta. Darba galvenais secinājums ir tāds, ka šī argumentācija ir pamatojama tikai liberālās līguma teorijas tradīcijas ietvaros. Atslēgvārdi: Džons Rolss, taisnīgums kā godprātība, sākotnējais stāvoklis, sabiedriskais līgums, liberālisms, galvenās brīvības, prioritāte

This thesis explores the way in which American political philosoper John Rawls justifies the importance of the basic liberties of humans and inviolability of these liberties, which is secured by assigning them priority. The genealogy of Rawls's liberal views is investigated, as well as his substantial addition to political philosophy: a conception of justice known by the name “justice as fairness”, which is seen by its author as contrasting with some alternative traditional conceptions. The thesis reveals the constructive procedure with the help of which Rawls creates his conception and also the way in which justification of the basic liberties and their priority becomes the outcome of this construction. Rawls's argumentation receives critical evaluation. The main inference of this thesis is that this argumentation is justifiable only within the boundaries of liberal social contract tradition. Keywords: John Rawls, justice as fairness, original position, social contract, liberalism, basic liberties, priority
Justification of Basic Liberties and their Priority in John Rawls’s Political Philosophy
Keywords: Filozofija