Troksnis – darba vides riskus pastiprinošs nevēlams faktors kokapstrādes procesos, efektīvas novēršanas metodes - Freidenfelds, Armands (Latvijas Universitāte, 2018)
„Troksnis – darba vides riskus pastiprinošs nevēlams faktors kokapstrādes procesos, efektīvas novēršanas metodes”. Darba autors: Armands Freidenfelds, darba vadītājs: Dr.ķīm. Ingars Reinholds. Darbs izklāstīts uz 116 lpp., ietver 73 attēlus, 24 tabulu, 82 literatūras avotus, 12 pielikumus. Darba literatūras daļā apkopota un analizēta literatūra par būtiskākiem darba vides riska faktoriem kokapstrādes nozarē. Maģistra darbā pētīta fizikālo, mehānisko, ergonomisko, psihosociālo, ķīmisko u.c. faktoru ietekme uz strādājošajiem kokapstrādes uzņēmuma darba vidē. Veikti objektīvie mērījumi darbiniekiem, nosakot asinsspiediena, pulsa un noieto soļu rādītājus. Analizēti triju kokapstrādes uzņēmumu darbinieku (100 respondenti) anketu rezultāti par darba vidi, darbinieku vispārējo veselību un spriedzes līmeni. Iegūtie pētījuma rezultāti ļāva secināt, ka darba vides troksnis ir darba vides riskus pastiprinošs faktors. Noteikts, ka trokšņa mazināšanas pasākumi, ergonomisko faktoru uzlabošana un pareizu darba metožu pielietošana var uzlabot darbinieku darba vides apstākļus kokapstrādes uzņēmumos.

Noise – an undesirable occupational risk aggravating factor in wood processing processes, effective prevention methods". Author: Armands Freidenfelds, Supervisor: Dr.Chem. Ingars Reinholds Thesis contain 116 pages, 73 pictures, 24 tables, 12 appendices, 82 literature references. The literature section summarizes literature analysis on the most important occupational risk factors in the wood processing industry. In the master thesis, the influence of physical, mechanical, ergonomic, psychosocial, chemical, etc. occupational risks on the employers of the woodworking company has been investigated. Objective measurements of employer blood pressure, pulse and step counts have been analyzed. Results of the general questionnaires of working environment, health and stress level collected from the employers of three woodworking enterprises (100 respondents) were investigated. From the results of analysis, it can be concluded that noise is an aggravating factor at the workplace of the work environment. It has been determined that noise reduction measures, improvement of ergonomics and the adjustment of proper working methods can improve the state of employers working in the environment of wood processing enterprises.
Noise – an undesirable factor exacerbating the risks of the working environment in the woodworking processes, effective methods of prevention.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; kokapstrādes uzņēmumu darbinieki; troksnis; darba vides riski; mērījumi; preventīvie pasākumi