Ekoloģiskās audzināšanas integrēšana 4 – 5 gadus vecu bērnu mācību procesā - Grigaļuna, Zane (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba autors: Zane Grigaļuna Bakalaura darba temats: Ekoloģiskās audzināšanas integrēšana 4 – 5 gadus vecu bērnu mācību procesā Darba mērķis: analizēt ekoloģiskās audzināšanas integrēšanas iespējas pedagoģiskajā procesā vidējā pirmsskolas vecuma grupā. Darbs sastāv no 2 daļām – teorētiskās un empīriskās. Teorētiskajā daļā, analizējot V.Zelmeņa, G.Svences un citu latviešu un ārzemju psihologu un pedagogu darbus, izpētīts ekoloģijas jēdziens un tā nozīme. Bakalaura darbā raksturots vidējā pirmsskolas vecuma bērna likumsakarības, kā arī izvērtētas āra nodarbību iespējas vidējā pirmsskolas vecuma bērnu ekoloģisko zināšanu veicināšanai. Darba empīriskajā daļā veikta vecāku anketēšana un bērnu novērošana ar mērķi novērtēt viņu ekoloģisko zināšanu līmeni un integrētas āra nodarbības sākumskolas vecuma bērnu ekoloģisko zināšanu veicināšanai, kā arī veikta pētījuma gaitā iegūto datu apstrāde un analīze. Rezultātu analīze ļauj izsekot ekoloģisko zināšanu līmeņa dinamiku: salīdzinot datus, kas bija iegūti pētījuma sākumā un beigās, var secināt, ka tās ir paaugstinājušās. Pedagoģiskā darba rezultāti liecina, ka vidējā pirmsskolas vecuma bērnu ekoloģisko zināšanu veicināšana pedagoģiskajā procesā tiks sekmēta, ja bērniem būs iespējams vairāk laika ārpus pirmsskolas izglītības iestādes pavadīt dabā un skolotājs organizēs nodarbības āra vidē. Atslēgas vārdi: ekoloģija, sākumskola, āra nodarbības, pedagoģiskais process. Bakalaura darba apjoms: 56 lapa, 10 tabulas, 1 pielikums. 32 literatūras avoti, no tiem: 18 – latviešu valodā, 11 – angļu valodā, 2 – krievu valodā.

Author: Zane Grigaļuna Bachelor Thesis: Integration of ecological education for 4-5 years old children educational process. Purpose of the work: to analyze the possibilities of integrating ecological education into the pedagogical process in the middle preschool age group. The work consists of 2 parts - theoretical and empirical. In the theoretical part, analyzing the works of V. Zelmenis, G. Swence and other latvian and foreign psychologists and pedagogues, the concept of ecology and its significance are investigated. The bachelor thesis describes the regularities of a primary school child, as well as evaluates the possibilities of outdoor activities for the promotion of ecological knowledge of primary school children. In the empirical part of the work, parents' questionnaires and empirical observation of pupils were carried out with the aim of assessing their level of ecological knowledge and integrated outdoor activities to promote the ecological knowledge of primary school children. The analysis of the results makes it possible to trace the dynamics of the ecological knowledge level: comparing the data obtained at the beginning and the end of the study, it can be concluded that they have increased. The results of the pedagogical work show that the promotion of ecological knowledge of the children of primary school age in the pedagogical process will be facilitated if the children can spend more time outside the pre-school educational institution and the teacher will organize outdoor activities. Keywords: ecology, primary school, outdoor classes, pedagogical process. Bachelor Thesis: 56 pages, 10 tables, 1 appendix. 21 sources of literature, 18 of them in Latvian, 11 - in English, 2 - in Russian.
Integration of ecological education for 4-5 years old children educational process
Keywords: Skolas pedagoģija; ekoloģija; sākumskola; āra nodarbības; pedagoģiskais process