Cilvēka brīvība cilvēktiesībās un kristīgajā izpratnē: eitanāzijas problemātika - Plokste, Edīte (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā, lai gūtu pilnīgāku priekšstatu par cilvēka izvēles tiesībām attiecībā uz savu nāvi, ir apskatīta cilvēktiesību terminoloģija un izcelsme, eitanāzijas problēmjautājumi un sabiedrības viedoklis par to, kā arī morālie, ētiskie un kristīgie argumenti. Darbā ietverta arī „gadījumu izpēte” un kvalitatīvās jeb padziļinātās intervijas ar mācītājiem un Latvijas mediķiem. Darba gaitā noskaidrojās, ka Cilvēktiesības tiešā veidā neietekmē eitanāzijas legalizēšanas vai aizliegšanas procesus, bet tos vairāk ietekmē morālie un reliģiskie pieņēmumi par cilvēka dzīvības vērtību. Līdz ar to var secināt, ka cilvēktiesību piesaukšana attiecībā uz eitanāzijas legalizēšanu nav racionāla, un cilvēka izvēles tiesības ierobežo morālie un attiecīgās valsts iedzīvotāju reliģiskie pieņēmumi. Atslēgas vārdi: cilvēktiesības, eitanāzija, asistētā pašnonāvēšanās (pašnāvība), dzīvības svētums, dzīvība kā dāvana.

In order to obtain a more complex picture of human rights, this Master’s thesis examines the right of the individual to choose his or her own death by euthanasia. The study addresses euthanasia in the context of a broader background of human rights, public opinion, and moral and ethical arguments about the subject. The study also includes „case studies” and qualitative interviews with Christian ministers and Latvian physicians. As the work progressed, it became clear that human rights laws do not directly affect the legalization or prohibition of euthanasia. The processes whereby euthanasia is allowed or banned are more affected by specific assumptions about the value of human life. A conclusion is made that referring to human rights for the legalization of euthanasia is not a rational choice and that human rights are limited by the moral and religious assumptions of the population. Key words : human rights, euthanasia, assisted suicide, life’s sacredness, life as a gift.
Freedom in Human Rights and Christian Perspective: the Case of Euthanasia
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne