Māsu profesijas pēctecība Latvijas veselības aprūpē - Larionova, Inese (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba tēma “ Māsu profesijas pēctecība Latvijas veselības aprūpē” tika izvēlēta, jo Latvijas veselības aprūpē netiek pievērsta pietiekama uzmanība māsu resursu trūkumam. Latvijā ir par 42% māsu mazāk nekā vidēji Eiropas Savienības valstīs un aptuveni 40 % strādājošo māsu ir pirms pensijas un pensijas vecumā. Pētījuma mērķis: izpētīt jauno māsu ienākšanu Latvijas lielāko stacionāru tirgū attiecībā pret pirms pensijas un pensijas vecumu sasniegušajām māsām. Pētījuma hipotēze: māsu pēctecības nodrošinājums Latvijas veselības aprūpē nav pietiekams. Pētījums jautājums: kādi ir galvenie iemesli māsu pēctecības nepietiekamam nodrošinājumam? Pētniecības metode: kvantitatīva un kvalitatīva. Pētījuma instruments: aptaujas anketa un daļēji strukturētas intervijas jautājumi. Pētījuma rezultāti liecina, ka māsu pēctecības nodrošinājums ir nepietiekams un vēl diezgan ilgu laiku būs nepietiekams, kas var radīt draudus kvalitatīvai pacientu veselības aprūpei. Atslēgas vārdi: māsas, pēctecība, nodrošinājums, kvalitatīva aprūpe, profesija, veselības aprūpe.

For master`s degree thesis, I will choose theme “Succession of the nurse profession in Latvian heath care”. I chose to study this topic because in Latvia we have insufficient attention on lack of nurse resources. Compared to the average indicators of the EU there are 42% fewer nurses in Latvia and 40% of working nurses are pre-retirement or retirement age. The aim of the research: study the entry of young nurses into the largest Latvian hospitals in relation to pre-retirement and retired nurses. Hypothesis: in Latvian health care provision of succession of nurses will continue to be a serious challenge. Question: what are main reasons for nurse succession insufficiency? Research methods: quantitative and qualitative. Research tools: questionnaire and semi-structured interview questions. The results of the study show that the succession of nurse is insufficient and still stay insufficient for quit a long time and this situation will rise threats of health care quality. Keywords: nurse, succession, provision, quality care, profession, health care.
Succession of the nurse profession in Latvian heath care
Keywords: Medicīna; māsa; pēctecība; nodrošinājums; kvalitatīva aprūe; profesija