Polikaprolaktona potenciālais pielietojums trīsdimensionālajā biodrukāšanā un biomedicīnā - Rupaine, Beatrise Lūcija (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba mērķis bija dažādas arhitektūras polikaprolaktona (PCL) audu pamatņu un dažādu biogēlu biosaderības sākotnējā izpēte, audzējot tajos hondrocītu un osteosarkomas šūnu līnijas skrimšļaudu inženierijas pētniecībai. Novērtējot priekšizpētes rezultātus, konstatēts, ka izvēlētā 3D drukātā audu pamatņu arhitektūra un PCL materiāls ir izmantojams turpmākajiem audu inženierijas pētījumiem. Pētījumā bija paredzēts pārbaudīt biosaderību PCL audu pamatnēm ar dažādiem hidrogēliem, izmantojot šūnu dzīvotspējas testu, iekaisuma reakcijas mediatoru sekrēciju pārbaudi, kā arī ārpusšūnas matriksa veidošanos, kultivējot šūnas 3D audu pamatnē. Šo darba daļu neizdevās īstenot sakarā ar PSKUS darbības ierobežošanu, nosakot ārkārtējo situāciju Valstī sakarā ar Covid-19 pandēmiju. Darbā iegūtie rezultāti tiks izmantoti jauna pētījuma pieteikuma sagatavošanā. Par iegūtajiem rezultātiem ziņots Latvijas Universitātes 77. starptautiskajā zinātniskajā medicīnas konferencē 2019. gada 22. februārī, kā arī iesniegtas tēzes Latvijas Universitātes 78. starptautiskajai zinātniskajai medicīnas konferencei, kas bija paredzēta 2020. gada 20. martā.

The aim of the work was to make different polycaprolactone (PCL) scaffold architectures with different bioinks and to assess biocompatibility for initial research with chondrocyte and osteosarcoma cell lines for cartilage tissue engineering research. Evaluating feasibility study results, it was found that 3D printed scaffold architecture and PCL material is usable to archieve further research goals. It was intended to determine biocompatibility for PCL scaffolds with different hydrogels, using cell viability test, inflammatory reaction mediator secretion examination and also extracellular matrix formation, cultivating cells in 3D scaffolds. This part of the work could not be carried out because of the limitation of the PSKUS work due to the Covid-19 pandemic and state emergency situation. The results obtained in the work will be used in the preparation of a new research application. Results were reported in 77 International Scientific Conference on Medicine on February 22, 2019 and abstracts were submitted for 78 International Scientific Conference on Medicine, which was planned on March 20, 2020.
Potential application of polycaprolactone in three-dimensional bioprinting and biomedicine
Keywords: Bioloģija; trīsdimensionālā biodrukāšana; polikaprolaktons; hondrocīti; skrimšļaudu inženierija; hidrogēli