Bītņiku kultūras rituāli 20.gs. 60.-70.gados Latvijā: atmiņu stāstu analīze - Prauliņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma – “Bītņiku kultūras rituāli 20. gs. 60.–70. gados Latvijā: atmiņu stāstu analīze”. Mērķis – analizēt atmiņu stāstus E. Valpētera grāmatā “NENOCENZĒTIE Alternatīvā kultūra Latvijā. 20. gs. 60-tie un 70-tie gadi.”, kā arī pašas veiktās intervijas ar tā laika pārstāvjiem. Darba pētnieciskie jautājumi – kas ir vienojošās pazīmes jeb izpausmes formas, kas raksturoja bītņikus Latvijā? Galvenais secinājums – spilgtākie bītņiku raksturojošie rituāli ir nesteidzīga laika pavadīšana kafejnīcās, garās sarunās par mākslu. Darba struktūra ietver teorijas, pētījuma daļu, secinājumus un pielikumus. Izmantotas teorijas par rituāliem, rituālkomunikāciju, subkultūrām, kvalitatīvo un kvantitatīvo kontentanalīzi, kā arī, par daļēji strukturēto interviju un mutvārdu vēstures pieeju. Atslēgas vārdi: bītņiki, Padomju Savienība, Rietumu kultūra, brīvība, kafejnīcas, māksla.

The theme of this work – „ Beatniks' cultural rituals of the 1960s-70s in Latvia: analysis of personal memory stories”. The objective is to study the memorial stories in E. Valpēteris’s book „THE UNCENSORED ONES: Alternative culture in Latvia: 60s and 70s of the 20th century”, as well as the compiled personal interviews with the representatives of the respective time. Work research questions – what is the unifying features or forms of expression that characterized beatniks in Latvia? The main conclusion – beatniks most outstanding characteristic rituals are leisurely spending time in cafes, in lengthy conversations about art. Structure of the work involves theory, research part, conclusions and attachments. Used in the theory of rites, ritual communication, subcultures, the qualitative and quantitative content analysis, as well as semi-structured interviews and oral history approach. Keywords: beatniks, Soviet Union, western culture, freedom, cafes, art.
Beatniks' cultural rituals of the 1960s-70s in Latvia: analysis of personal memory stories
Keywords: Komunikācijas zinātne