Gaismas izkliede acī - Reva, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 37 lapām, satur 27 attēlus, 2 tabulas un 10 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis: Novērtēt izkliedētās gaismas daudzumu, kurš nonāk acī caur tās necaurspīdīgajām daļām. Subjekti: Pētījumā piedalījās 12 subjekti vecumā no 21 līdz 29 gadiem. Metodes: Tika veikti gaismas izkliedes mērījumi ar tiešo kompensācijas metodi sarkanam un zaļam stimulam ar un bez gaismu ierobežojošās apertūras. Rezultāti: Sarkanam stimulam statistiski nozīmīgi lielākā gaismas izkliede, salīdzinot ar zaļo krāsu, bija 11 subjektiem no 12. 8 subjektiem bija statistiski nozīmīgi mazāka sarkanās gaismas izkliedes vērtība ar apertūru nekā bez tās. Zaļai gaismai tikai 1 subjektam bija statistiski nozīmīga atšķirība izkliedes vērtībām, iegūtām ar un bez apertūras. Secinājumi: Sarkanai gaismai ir lielākas gaismas izkliedes vērtības nekā zaļai gaismai ar un bez gaismu ierobežojošās apertūras. Sarkanās gaismas izkliedes vērtības apertūra ietekmē vairāk nekā zaļās gaismas. Atslēgvārdi: Gaismas izkliede acī, sarkanā un zaļā gaisma, gaismu ierobežojošā apertūra.

Bachelor work is written in Latvian, in 37 pages; contain 27 drawings, 2 tables. Ten literal sources where used. Purpose: To evaluate the quantity of stray light which reach the eye threw its untransparent parts. Subjects: In investigation take part 12 subjects in the age of 21-29 years. Methods: The compensation direct method was used to obtain the retinal stray light for red and green color with and without light limitative aperture. Results: 12 subjects where tested. 11 subjects had statistically higher values of stray-light for red stimulus then for green stimulus. 8 subjects had statistically lower value of stray-light for red stimulus with aperture then without it. But for green stimulus - only 1 subjects. Conclusion: Red light has higher stray light values then green with or without aperture. Aperture has more influence on red stray light values then on green. Key words: Retinal stray-light, red and green color light, light limitative aperture.
Intraocular light scattering
Keywords: Fizika