Norādāmo vietniekvārdu funkcijas publicistikā - Taškāne, Ineta (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba „Norādāmo vietniekvārdu funkcijas publicistikā” mērķis ir norādāmo vietniekvārdu funkciju izpēte publicistikā. Darba uzdevums ir analizēt norādāmo vietniekvārdu lietojuma piemērus, izpētīt to funkcijas publicistikā, kā arī analizēt teorētisko literatūru par vietniekvārdiem latviešu u.c. valodniecībā. Darba teorētiskā daļa galvenokārt balstīta uz Brigitas Ceplītes, Jāņa Rozenberga, Vilmas Kalmes, Guntas Smiltnieces, Dainas Nītiņas, Dzintras Paegles un Andras Kalnačas atzinumiem. Darbā ir trīs daļas: pirmajā aplūkota teorētiskajā literatūrā paustā izpratne par vietniekvārdiem latviešu u.c. valodniecībā, kā arī aprakstītas norādāmo vietniekvārdu gramatiskās kategorijas. Otrajā daļā analizēta norādāmo vietniekvārdu endoforiskā funkcija – norādāmie vietniekvārdi konstatēti lietvārda, īpašības vārda un partikulas nozīmē. Savukārt trešajā daļā aplūkoti vairāki endoforiskās funkcijas neitralizēšanās gadījumi. Darbā analizēti literārie norādāmie vietniekvārdi tas, šis, šāds un tāds, kā arī to savienojumi. Atslēgas vārdi: norādāmie vietniekvārdi, publicistika, funkcija, neitralizēšanās

The aim of the paper „The Functions of Demonstrative Pronouns in Mass Media Texts” is investigation of functions of demonstratives in mass media texts. The objective is to analyze the examples of demonstrative usage, investigate that functions in mass media texts, and also analyze theoretical literature about pronouns and their functions in Latvian and other nations linguistics. The theoretical part is mostly based on the statements made by Brigita Ceplīte, Jānis Rozenbergs, Vilma Kalme, Gunta Smiltniece, Daina Nītiņa, Dzintra Paegle and Andra Kalnača. There are three chapters in this paper: the understanding about pronouns in theoretical literature in Latvian and other nations linguistics as well as grammatical characterization of demonstratives in Chapter 1, endophoric function of demonstratives – they are found in meaning of a noun, an adjective and a particle in Chapter 2 and several neutralization cases of endophoric function in Chapter 3. In this paper there are analyzed literary pronouns tas, šis, šāds and tāds as well as their connections. Keywords: demonstrative pronouns, mass media texts, function, neutralization
The Functions of Demonstrative Pronouns in Mass Media Texts
Keywords: Filoloģija