Četru fāzu rinomanometrijas datu normas vērtību meklēšana pirmsskolas vecuma bērniem un to saistība ar antropometriskajiem parametriem - Vērdiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Mana diplomdarba divi mērķi bija noteikt četru fāzu rinomanometrijas datu normas vērtības pirmsskolas vecuma bērniem un rinomanometrisko rādītāju saistību ar deguna antropometriskajiem parametriem. Pirmais no mana diplomdarba mērķiem ir aktuāls, jo šobrīd nav noteiktas četru fāzu rinomanometrijas datu normas vērtības bērniem pirmsskolas vecumā, kā arī nav zināms zemākais vecums, no kura sākot varētu iegūt objektīvi interpretējamus datus. Otrais mana diplomdarba mērķis ir salīdzināt iegūtos četru fāzu rinomanometrijas datus ar deguna antropometriskajiem parametriem un atrast starp tiem sakarības vai tādi parametri kā vecums, augums, svars, galvas apkārtmērs var ietekmēt gaisa plūsmu degunā. Manam pētījumam nepieciešamo datu vākšana tika uzsākta 2012. gada septembrī un pabeigta 2013. gada februārī. Es apmeklēju bērnudārzus Rīgā un Jūrmalā, kur pēc vecāku atļauju iegūšanas tika veikti mērījumi. Antropometrisko datu iegūšanai bija nepieciešami svari, mērlenta un bīdmērs. Bet rinomanometrijas datu iegūšanai es izmantoju četru fāzu rinomanometru, kas shematiski aplūkojams 15. attēlā sadaļā ‘’Materiāli’’. Papildus aprīkojums sastāvēja no portatīvā datora ar HRR 3 versijas 4.2 programmatūru portatīvajam datoram, dezinficējoša līdzekļa aerosola veidā, šķērēm, salvetēm un 0.1% Xylometazolini hydrochloridum deguna aerosola. Pēc tam iegūtos datus apstrādāju ar IBM SPSS Statistics Version 19 programmas palīdzību. Aprēķinot labās un kreisās puses efektīvās rezistences vidējās vērtības pirms un pēc dekongestanta lietošanas, efektīvā rezistence mazinājās. Pēc aprēķiniem redzams, ka lielākajai pētījuma dalībnieku daļai vidējā efektīvā rezistence gan pirms gan pēc dekongestanta lietošanas ir augstāka kreisajā pusē, līdz ar to var secināt, ka gaisa plūsma lielākajai pētījuma dalībnieku daļai ir labāka labajā pusē. Aprēķinot logoritmiskās efektīvās rezistences vidējo vērtību abām nāsīm kopā pēc dekongestanta lietošanas, tā ir 0,97 Pa/cm³. Salīdzinot četru fāzu rinomanometrijas datus ar deguna antropometriskajiem datiem man izdevās atrast saistību starp efektīvo rezistenci un vecumu, garumu, svaru, deguna spārna garumu, deguna augstumu un deguna spārna leņķi.

The two aims of my final coursework were to establish 4-phase rhinomanometry standard data values for children in pre-school age and to clarify the correspondence between the rhinomanometric parameter and the anthropometric parameters of nose. The first aim of my final coursework is relevant as no data standards for children in pre-school age are currently established and no starting age is set from which the obtained data can be further objectively interpreted. The second aim of my final coursework is to compare the obtained 4-phase rhinomanometric data with the anthropometric parameters of nose and clarify if there are any concurrences with parameters such as age, height, weight, head circumference can influence air flow in the nose. The collection of data necessary for my research was started in September 2012 and finished in February 2013. I visited kindergartens in Riga and Jurmala where measurements were made after receiving permissions of parents. Weights, tape measure and a calliper were used to obtain the anthropometric measurements. 4-phase rhinomanometer, which can be seen in detail in image 15 in “Materiāli” section, was used to obtain rhinomanometric data. Additional tools and materials used were a laptop with HRR 3 version 4.2 computer programme, disinfectant in spray form, scissors, napkins and 0.1% Xylometazolini hydrochloridum decongestant. Collected data was processed with IBM SPSS Statistics Version 19 computer programme. After calculating the average parameters of right and left nostrils before and after the use of decongestant, the results showed a decrease in effective resistance. The calculations show that most participants of the research have a higher average effective resistance in the left nostril both before and after the use of decongestant. From this we can conclude that most of the participants involved have a better airflow in the right nostril. The calculated logarithmic effective resistance average value to both nostrils together after the use of decongestant is 0.97 Pa/cm³. After comparing the 4-phase rhinomanometric testing data with the anthropometric parameters of nose correlation between effective resistance and age, height, weight, alar length, nose height and the angle of nose wings.
Investigations to normal values in children in 4-phase - rhinomanometry
Keywords: Medicīna