Voip tīklu standartu un rekomendāciju apskats un praktiskais pielietojums - Guba, Igors (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba nosaukums ir „Voip tīklu standartu un rekomendāciju apskats un praktiskais pielietojums”. IP telefonijas pakalpojumi piedāvā diezgan lielu pakalpojumu spektru un pie tam šo pakalpojumu cena nav ļoti augsta. Tāpēc, uzņēmumiem, kuri bieži izmanto telefonsakarus tas ir finansiāli izdevīgi. "Voip tīklu standartu un rekomendāciju apskats un praktiskais pielietojums" darbā autors pacentās aplūkot un izanalizēt pēc iespējas vairāk informācijas, kas ir saistīta ar IP telefoniju. Darbā tiek apskatīti dažādi IP-telefontīkla arhitektūras līmeņi, IP–telefonijas standarti un tiek dots standartu organizāciju īss raksturojums, kā arī tiek apskatītas dažādas pieejas, ka izveidot IP-telefontīklu. Darbā ari ir apskatīti informācijas aizsardzības iespējas pret nesankcionētu pieeju un vīrusiem, IP-telefonijas iekārti, IP-telefonijas komunikāciju parametru aprēķināšanas teorētiskie pamati. Pielikuma tiek apskatīti topoloģijas pārbaudījuma iespējas bez reāla aprīkojuma, kā arī tiek apskatīti un salīdzināti vispopulārākās, bezmaksas programmas, kas nodrošina balss zvanus izmantojot interneta tīklu. Atslēgvārdi: IP telefonijas standarti, H.323, SIP, MGCP, Skype, GTalk, IP-telefontīkla arhitektūras līmeņi

The title of this work is „VoIP network standards and recommendations review and practical application”. IP-telephony offer quite a large spectrum of services and at the price of these services is not very high. Therefore, use of these services is an advantage from the financial point of view for companies who often use telephone communications. Author of „VoIP network standards and recommendations review and practical application” tried to review and analyze as much IP-telephony associated information as it was possible. Different IP-telephony architecture levels, standards, standard defining organizations are reviewed in this work, as well as, IP-telephone network creation different approaches. Data protection against unauthorized access and viruses, IP-telephony equipment, IP-telephony parameter calculation theoretical foundations are also in the scope of the review. Annexes consist of topology examination possibilities without actual equipment and review and analysis of most popular freeware voice call oriented programs. Keywords: IP-telephony standards, H.323, SIP, MGCP, Skype, GTalk, IP-telephony architecture levels
VOIP network standards and recomendations review and practicaal application
Keywords: Datorzinātne