4.klašu skolēnu matemātikas kompeteneces attīstīšanas iespējas Latvijā - Zeila, Danute (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba mērķis ir, noskaidrot matemātikas kompetences veicināšanas iespējas sākumizglītības posmā, nodrošinot informatīvo bāzi izglītības vadības lēmumu pieņemšanā, veidojot uz pierādījumiem balstītu izglītības politiku. Maģistra darbs sastāv no ievada, 3 nodaļām, secinājumiem un ieteikumiem. Teorētiskajā daļā analizēta zinātniskā informācija par 4.klašu skolēnu prasmju attīstību saistībā ar matemātiku un matemātikas mācīšanos ietekmējošie faktori. Kontentanalīzes rezultātā secināts, vai mācību grāmata atbilst izvirzītajiem kvalitātes kritērijiem. Darba ietvaros izstrādāti ieteikumi valsts politikas veidotājiem, mācību līdzekļa uzlabošanai, lai veicinātu skolēnu matemātikas kompetences attīstības iespējas Latvijā.

The objective of this Master's thesis is to explore opportunities for enhancing mathematical proficiency during the early stages of education, providing an informative foundation for decision-making in education management and forming evidence-based educational policies. The thesis comprises an introduction, three chapters, conclusions, and recommendations. The theoretical section focuses on scientific insights regarding the development of mathematical skills among fourth-grade students and the factors influencing mathematics learning. The content analysis determines whether a set textbook aligns with established quality criteria. Recommendations are formulated for the governmental policymakers to enhance educational resources and contribute to the development of mathematical competence among students in Latvia.
Opportunities for Advancing Fourth Grade Students the Competence of Mathematics in Latvia
Keywords: Izglītības zinātnes; matemātikas kompetence; mācību grāmata; starptautiskais pētījums TIMSS; kvalitātes kritēriji