Kumarīnu sintēzes jonu šķidrumu vidēs - Āboltiņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Kumarīnu sintēzes jonu šķidrumu vidēs. Āboltiņa E., zinātniskais vadītājs Dr.h.ķīm., prof. Zicmanis A. Bakalaura darbs, 56 lappuses, 16 attēli, 15 tabulas, 60 literatūras avoti, 12 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darba literatūras apskatā ir apkopota galvenā informācija par jonu šķidrumiem, to iegūšanu, raksturošanu un izmantošanu, sīkāk par to izmantošanu kumarīnu iegūšanas reakcijās. Laboratorijā tika veikta sešu jonu škidrumu (divu dimetilfosfātu, mezilāta, metilkarbonāta, acetāta un hlorīda) sintēze. Iegūto savienojumu struktūras tika pierādītas, izmantojot 1H KMR un IS spektroskopijas metodes, kā arī noteikti JŠ rakturlielumi – kušanas temperatūra, termiskā stabilitāte, aptuvenais ūdens saturs un pseido - pH vērtības. Iegūtajos JŠ tika veiktas Knēvenāgela kondensācijas reakcijas, kā rezultātā tika iegūti trīs dažādi 3 – aizvietotie kumarīni. JONU ŠĶIDRUMI, 3 – AIZVIETOTIE KUMARĪNI, SALICILALDEHĪDS, TRIMETILFOSFĀTS, 1,2 – DIMETILIMIDAZOLS, KNĒVENĀGELA KONDENSĀCIJA

Syntheses of coumarins in media of ionic liquids. Āboltiņa E., supervisor Dr. habil. chem., prof. Zicmanis A. Bachelor’s thesis, 56 pages, 16 figures, 15 tables, 60 literature references, 12 appendices. In Latvian. The literature review of thesis contains general information about preparations of ionic liquids, their characterization and use, the literature data about their use in the coumarin synthesis being analyzed wider. Six different ionic liquids have been obtained in the laboratory. Structure of these compounds have been verified by 1H NMR and IR spectroscopy. Main characteristics of ionic liquids – melting point, thermal stability, water content and pH of the ionic liquid water solution – have been determined. IONIC LIQUIDS, 3 – SUBSTITUTED COUMARINS, SALYCYLALDEHYDE, TRIMETHYLPHOSPHATE, 1,2 – DIMETHYLIMIDAZOLE, KNOEVENAGEL CONDENSATION
Syntheses of coumarins in media of ionic liquids
Keywords: Ķīmija