Rūjienas pilsētas pašvaldības galvenie darbības virzieni 1920.gads – 1934.gads: saimnieciskā attīstība un izglītība - Lūse, Līva Evelīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs veltīts Rūjienas pilsētas pašvaldības darbības izpētei Latvijas parlamentārās demokrātijas periodā. Darba mērķis ir raksturot Rūjienas pašvaldības darbības galvenos virzienus, kā piemērus, izmantojot pilsētas ekonomisko situāciju, izglītības struktūras un iestāžu stāvokli, pilsētas saimniecisko attīstību. Pētījumā apskatīta Rūjienas pilsētas attīstība 20. gadsimta 20.–30.gados, ietverot tās raksturojumu no 1920. līdz 1934. gadam. Darbā tiek konstatēti pilsētas pašvaldības galvenie darbības virzieni, kuri atspoguļo iedzīvotāju apgādes, saimniecības jautājumus un plašāk raksturo izglītības institūciju stāvokli. No tā izriet plašāks ieskats 20. gadsimta 20.–30.gadu Latvijas mazpilsētu situācijas raksturojumā, kā arī pilsētas vēsturē, jo par attiecīgajiem aspektiem darba hronoloģiskajās robežās nav veikti padziļināti pētījumi.

This Bachelor's Thesis is devoted to explore the local government of Rujiena during the period of parliamentary democracy in Latvia. The aim of the work is to describe the main lines of the activities of the Rujiena municipality, bye looking into the economic situation of the city, the state of the educational structure and institutions, the economic development of the city. The study looks at the development of the Town of Rujiena in the 1920– 1934. The work identifies the main areas of activity of the city municipality, reflecting social supply, farm issues and more widely describing the state of the educational institutions. This gives a wider insight into the description of the situation in Latvia's small towns in 1920’s to 1930’s, as well as in the history of the city, since no more in-depth studies have been carried out on the relevant aspects within the chronological boundaries of the work.
Main lines of activity of the municipality of the Town of Rūjiena 1920-1934: economic development and education
Keywords: Vēsture; Rūjiena; Pašvaldība; Attīstība; Izglītība