Famenas stāva augšējās daļas nogulumi un fosīlijas Ketleru atsegumos - Linde, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā ir pētīti Famenas stāva augšējās daļas, Ketleru un Šķerveļa svītas smilšainie nogulumi Ketleru atsegumos Ventas labajā krastā. Lauka darbi veikti 2014. gada augustā ekspedīcijas gaitā, kad Ketleru svītas Varkaļu ridas nogulumos pie Ventas tika ievāktas makrofosīlijas tālākai izpētei, bet Ventas labā pamatkrasta gravās tika sagatavoti Ketleru un Šķērveļa svītas ģeoloģiskie griezumi un ievākti smilšaino nogulumu paraugi no tālākai izpētei. Ir veikta smilšaino paraugu granulometriskā analīze, kā arī mikrofosīliju izpēte. No cementētajiem smilšainajiem nogulumiem tika izveidoti plānslīpējumi un pieslīpņi, kas tālāk tika izpētīti un aprakstīti. Makrofosīlijas izpreparētas un aprakstītas, tika iekļautas kolekcijā un labākās no tām nofotografētas. Noskaidrots, ka Ketleru svītas smilšakmeņi satur mikrofosīlijas vairākos līmeņos, bet Šķerveļa svītas nogulumos mikrofosīlijas netika konstatētas. Ketleru svītas smilšaine ieži tikai nedaudz atšķiras no Šķerveļa svītas iežiem. Ketleru svītas mugurkaulnieku makroatliekas lielākoties ir noapaļotas, stipri fragmentētas, praktiski vienmēr tie ir atsevišķi, savstarpēji nesavienoti skeleta elementi; šīs pazīmes norāda uz zivju un četrkājaino atlieku samērā tālo pārnesi.

Linde K. 2015. Deposits and fossils of the uppermost Famennian from Ketleri outcrops. Bachelor Thesis. University of Latvia. Riga. Bachelor Thesis studied sandy sediments from Ketleri outcrops, right bank of river Venta, Ketleri and Šķērvelis formations, uppermost Famennian. The field work carried out in august, 2014, during the expedition, when macrofossils were excavated for further research from Ketleri formation. Also sandy sediments from Ketleri and Šķērvelis formations were collected from Ventas right bank ravines, for further research. Grain size analysis was used to describe sandy sediments, also microfossil research was made for sandy deposits of the Ketleri Formation. From cemented sandy sediments thin sections and polished slabs were made, that were analyzed and described. Prepared and described macrofossils were included in collection, best of them were photographed. It is estimated, that Ketleri formation sandstones contain microfossils in several levels, but in Šķervelis formation sediments microfossils weren’t found. Ketleri formation sandy rocks are only slightly different from Šķervelis formation rocks. Vertebrate macrofossils, from Ketleri formation, are mostly rounded, highly fragmented and almost always they are separate, mutually unconnected skeletal elements. These signs point out, that fish and four-legged animal remains are relatively long transfered.
Deposits and fossils of the uppermost Famennian from the Ketleri outcrops
Keywords: Ģeoloģija; Smilšakmeņi; Granulometrija; Plānslīpējumi; Mikrofosīlijas; Makrofosīlijas