Ekonomiskās emigrācijas ietekme uz tautsaimniecību. Latvijas un Serbijas piemēri 2008.-2013. gados - Kozlovs, Mihails (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistru darbā tiek pētīta migrācijas ekonomiskā ietekme uz Latvijas un Serbijas tautsaimniecībām par laika periodu no 2008 līdz 2013 gadam. Tiek analizēta emigrācijas būtība - teorētiskais rāmējums, sastāvs, apjoms, atstātais efekts uz tautsaimniecību. Darba mērķis ir izpētīt esošo emigrācijas mijiedarbību ar tautsaimniecību- negatīvo un pozitīvo ietekmju summāro efektu. Darbā autors mēģina izrēķināt emigrācijas kopējo efektu uz Latvijas un Serbijas tautsaimniecībām. Pētījuma rezultātā tiek radītas 4 emigrācijas ekonomisko efektu novērtēšanas formulas, kas var būt pielietotas arī citos pētījumos. Šeit arī tiek izmantota autora inovācija - SVID&PEST multidimensionāla karte, kas apvieno 3 metodes un caurskatāmā veidā atspoguļo rezultātus. Rezultātā tika secināts, ka emigrācijas negatīvais efekts palielinājās kopā ar dzīves līmeņa un algas līmeņa palielināšanos valstī. Atslēgvārdi: ekonomiska formula, SVID&PEST, transfermaksājumi, nodokļi, algas.

In this master thesis economical effect of migration on Latvian and Serbian economies from 2008 till 2013 is researched. The analysis is made upon emigration meaning in broad sense- theoretical approach, size of migration flows and the effect on economies. The main motivation of this research paper it to find calculate the influence of the emigration on the countries economy by estimating the negative and positive factors in these relations regarding Latvian and Serbian economies. As result 4 models of emigration influence on economy were created and what is more important – these models, with small modifications may be used for examination the same issue in other regions and countries. As well author introduced innovative way of 3 methods usage- SWOT&PEST multidimensional map. To conclude-negative effect of emigration increases if the level of life and salary grow in emigration-source country. Keywords: economical formula, SWOT&PEST, money transfers, taxes, salaries.
Comparative analysis of economical migration in Serbia and Latvia from 2008 till 2013
Keywords: Ģeogrāfija