Augāju dinamika pamestajās lauksaimniecības zemēs - Ločmele, Dita (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba nosaukums ir „Augāju dinamika pamestajās lauksaimniecības zemēs”. Darbā ir aprakstīta lauksaimniecības zemju klasifikācija un to rādītāji Latvijā sākot ar 1945. gadu līdz mūsdienām, pamesto lauksaimniecības zemju aizaugšanas veidi, zālāju kategorijas, aizaugušo teritoriju apsaimniekošanas metodes un veģetācijas noteikšanas metodes. Apsekojot izvēlētās pamestās lauksaimniecības zemes Taurenes, Bānūžu un Inciema apkārtnē, tika novērots, ka visās trīs teritorijās notiek apmežošanās ar egļu, priežu, bērzu un kļavu koku sugām, tādējādi nomācot un izkonkurējot pļavām raksturīgos biotopus un samazinot to bioloģisko daudzveidību, tādēļ tika raksturotas dominējošās augu sugas šajās teritorijās un noskaidroti to augšanas apstākļi. Darbs sastāv no 58 lapaspusēm, no 8 attēliem, 8 tabulām un 2 tabulām, kas atrodas pielikumu sadaļā. Atslēgvārdi: pamestās lauksaimniecības zemes, veģetācija, apsaimniekošana, bioloģiskā daudzveidība, apmežošanās, zālāji.

Bachelor’s thesis title is „Vegetation dynamics in abandoned agricultural lands”. The thesis describes classification and indicators of agricultural lands in Latvia since 1945, overgrowth types of abandoned agricultural lands, the criteria of swards, management methods of overgrown areas and determination methods of vegetation. Surveying the selected abandoned agricultural lands around Taurene, Bānūži and Inciems, it was observed that afforestation of spruce, pine, birch and maple trees is happening in all these areas. This process suppresses and overtakes the natural grassland habbitats and reduces their biological variety and therefore the dominant plant species in these areas were described and their growing conditions determined. Work consists of 58 pages, 8 pictures, 8 tables and 2 tables which are situated in the annex. Keywords: abandoned agricultural lands, vegetation, management, biological variety, afforestation, swards, grasslands.
Vegetation dynamics in abandoned agricultural lands
Keywords: Vides zinātne