Paternitātes noteikšanas un apstrīdēšanas procesuālās īpatnības - Reide, Sintija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Paternitātes noteikšanas un apstrīdēšanas procesuālās īpatnības’’. Šī pētījuma mērķis ir izpētīt paternitātes institūtu, analizējot paternitātes noteikšanas veidu un paternitātes apstrīdēšanas procesuālās īpatnības. Darba uzdevumi ir izpētīt paternitātes noteikšanas veidus – paternitātes pieņēmums, paternitātes brīvprātīga atzīšana un paternitātes noteikšana tiesas ceļā, kā arī noskaidrot paternitātes apstrīdēšanas iespējas, civilprocesuālo kārtību, kas noteikta Latvijas tiesiskajā regulējumā, un salīdzināt to ar ārvalstu (piemēram, Lietuvas un Igaunijas) tiesisko regulējumu, īpašu uzmanību veltot tā problemātikai un piedāvājot priekšlikumus normatīvo aktu pilnveidošanai. Atslēgvārdi: paternitāte, paternitātes pieņēmums, paternitātes brīvprātīga atzīšana, paternitātes noteikšana tiesā, paternitātes apstrīdēšana

The topic of the bachelor thesis is “Procedural particularities of establishing and contesting paternity”. The purpose of this study is to research the institution of paternity by analysing the manner of establishing paternity and the procedural features of contesting paternity. The objectives of the work are to study the types of paternity establishment - presumption of paternity, recognition of paternity and determination of paternity by court, as well as to find out the possibilities of contesting paternity, the civil procedure established in the Latvian legal framework and to compare it with the legal framework of foreign countries (for example, Lithuania and Estonia), paying special attention to its problematic aspects and proposing proposals for improvement of the legal framework. Keywords: paternity, presumption of paternity, recognition of paternity, determination of paternity by court, challenging paternity
Procedural particularities of establishing and contesting paternity
Keywords: Juridiskā zinātne; paternitāte; paternitātes pieņēmums; paternitātes brīvprātīga atzīšana; paternitātes noteikšana tiesā; paternitātes apstrīdēšana