Sintētisko miRNS ietekme uz zarnu mikrobioma kompozīciju 2. tipa cukura diabēta peļu modelī - Zukule, Nanija Lība (Latvijas Universitāte, 2022)
Zarnu mikrobioma kompozīcijas izmaiņas tiek asociētas ar dažādām slimībām, tostarp otrā tipa cukura diabētu (T2D). Interese par T2D ārstēšanu, regulējot mikrobiomu, ir strauji augusi. Ir pierādīts, ka miRNS spēj tieši saistīties pie baktērijām, tādējādi ietekmējot to sastopamību. Lai noskaidrotu, vai un kā miRNS ietekmē mikrobioma sastāvu un diabēta izpausmes diētas ierosinātā T2D peļu modelī, tām tika orāli nodrošināta nedēļu ilga dažādu miRNS terapija, kam sekoja fēču metagenoma sekvencēšana. Pelēm, kas saņēma paaugstināta tauku satura barību, miRNS terapijas ietekmē izmainījās zarnu mikrobioma kompozīcija. Pēc miR-141-3p terapijas atšķirīgi sastopami bija Eggerthellaceae, Clostridiales, Enterococcus un Enterorhabdus pārstāvji, taču diabēta izpausmes netika būtiski ietekmētas.

Alterations in gut microbiome composition are associated with a variety of diseases, including type 2 diabetes mellitus (T2D). Interest in the treatment of T2D by regulating the microbiome has grown rapidly. MiRNAs have been shown to bind directly to the bacteria, thereby affecting their abundance. To investigate whether and how miRNAs affect microbiome composition and the expression of diabetes in mouse model of diet-induced T2D, a week long oral administration of various miRNAs was performed, followed by faecal metagenoma sequencing. In mice fed a high-fat diet, the composition of the gut microbiome was altered by miRNA therapy. After miR-141-3p therapy Eggerthellaceae, Clostridiales, Enterococcus and Enterorhabdus were differentially abundant, but the expression of diabetes were not significantly affected.
Effects of synthetic miRNA on gut microbiome composition in type 2 diabetes mice model
Keywords: Bioloģija; sintētiskas miRNS; zarnu mikrobioms; otrā tipa cukura diabēts; peļu modelis