Latvijas un Igaunijas Kemphilla kopienu pieredze: gadījuma izpēte - Šatrovska, Anitra (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba „Latvijas un Igaunijas Kemphila kopienu pieredze: gadījuma izpētes mērķis ir noskaidrot Latvijas un Igaunijas Kemphila kopienu pieredzi sniegt pilngadīgām personām ar garīgās attīstības traucējumiem sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus. Darbā sniegts pilngadīgu personu ar garīgās attīstības traucējumiem raksturojums, ieskats deinstitucionalizācijas procesā un apzināti mērķgrupai pieejamie sabiedrībā balstītie sociālie pakalpojumi; raksturota Kemphila kustības darbība, kopienas Latvijā un Igaunijā; kopienu izpēte veikta, pamatojoties uz ekoloģiskās sistēmu teorijas aspektiem. Izmantojot empīriskā pētījuma datu metodi kā gadījuma analīze, tika veiktas 13 daļēji strukturētas intervijas, vides novērošana un dokumentu analīze. Kopā veiktas 4 intervijas ar Kemphila kopienu ciemniekiem, 6 kopienas darbiniekiem, 1 sociālo darbinieci no Valmieras Sociālo lietu pārvaldes un diviem ekspertiem. Autore secina, ka Kemphila kopienu sociālo pakalpojumu unikālu veido tās darbības principi, kas balstīti uz antropozofijas mācību un vides veidojošiem faktoriem, kā bioloģiskā lauksaimniecība ar biodinamisko saimniekošanu, Kemphila kustības ietekme, ikdienas ritmi un savstarpējās attiecības. Viss kopums veido ģimenisku, uz attīstību vērstu Kemphila kopienas pakalpojumu pilngadīgām personām ar intelektuālās attīstības traucējumiem.

The aim of the Master Thesis " Experience of Camphill communities in Latvia and Estonia: a case study" is to study the experiences of the Latvian and Estonian Camphill communities, who provide community-based social services to adults with mental developmental disabilities. The work provides a description of adult persons with mental developmental disorders, the process of de-institutionalization and the intended target group for community-based social services; it describes the activities of the Camphill movement, and the communities in Latvia and Estonia; the community research is conducted based on aspects of ecological systems theory. Using empirical research data method as case analysis, 13 semistructured interviews were conducted, as well as environmental observation and document analysis. A total of 4 interviews were conducted with the villagers of Camphill communities, 6 with community employees, 1 with a social worker from Valmiera Department of Social and 2 with experts. The author concludes that the unique nature of Camphill's community social services is seen in its operating principles, which are based on anthroposophical teaching and environment-forming factors, such as organic agriculture with biodynamic farming, the influence of the Camphill movement, the daily rhythms and mutual relationships that form a family-based, developmentally oriented community service for adults with intellectual developmental disabilities.
Experience of Camphill communities in Latvia and Estonia: a case study
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; Pilngadīgas personas ar garīgās attīstības traucējumiem; deinstitucionalizacija; sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi; dzīve kopienā