Ar veselību saistītas dzīves kvalitātes un kognitīvu funkciju atšķirības pacientiem ar labās, kreisās puses un abpusējo miega artērijas stenozi - Šlisers, Marius (Latvijas Universitāte, 2016)
Miega artērijas stenoze ir viens no biežākiem cerebrāla insulta etioloģiskiem faktoriem. Ir zināms, ka šī slimība negatīvi ietekmē pacientu ar veselību saistītu dzīves kvalitāti un kognitīvas funkcijas. Datu par to, kādā veidā pacienta veselības stāvokli ietekmē labas, kreisas puses jeb abpusēja miega artērijas stenoze, ir ļoti maz. Tāpēc tika izstrādāts šīs pētījums, lai uzzinātu un saprastu, vai minētiem faktoriem ir nozīme, kā arī vai dzīves kvalitātes un kognitīvu funkciju rādītāji ir atkarīgi viens no otra. Iegūti rezultāti rāda, ka vislabākie dzīves kvalitātes rādātāji ir pacientiem ar labas puses stenozi, kamēr vislābākas atmiņas spējas ir pacientiem ar labas puses miega artērijas stenozi. Saistību starp dzīves kvalitātes un kognitīvu funkciju rādītājiem vēro pacientiem ar miega artērijas stenozi kreisajā pusē.

Carotid artery stenosis is one of the main causes of stroke. It is well known, that it negatively affects patient health-related quality of life as well as their cognitive functioning. There is very little data regarding the differences of impact on patient health condition, when a patient has either left sided, right sided or bilateral carotid artery stenosis is made. Therefore a study has been developed to assess and understand, whether these factors have different implications on patient health condition and whether parameters of quality of life and cognition correlate with one another. Results has shown that the best parameters of quality of life have patient with right sided stenosis, while the best memory capacity have patients with left sided stenosis. Correlation between some parameters of quality of life and cognition have been found in patients with left sided stenosis.
Differences in health related quality of life and cognitive functions in patients with left sided, right sided and bilateral carotid artery stenosis
Keywords: Medicīna; miega; artērijas; stenoze; dzīves; kvalitāte