Sārmu un sārmzemju metālu diborātu sintēze ūdens šķīdumos un to termiskā stabilitāte - Kozjaikina, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā ir sintezēti sārmu un sārmzemju metālu diborāti, kas identificēti ar rentgendifraktometrijas palīdzību. Izpētīta iegūto savienojumu stabilitāte līdz 500 ºC un raksturotas to iespējamās sadalīšanās reakcijas. Veikta diborātu termiskā analīze ar derivatogrāfa palīdzību. Pēc derivatogrāfa līknēm noteikti diborātu masas zudumi atkarībā no temperatūras.

Alkaline and alkaline earth metal diborates were synthesizedwhich are identified with the help of X–ray difractometry. The stability of the acquired compounds was observed with the temperature of up to 500°C, their degradation reactions were described. During the process the thermal analysis of diborates was done with the help of a derivatograph. From the graphic representation of the data from the derivatograph the following readings were observed: the diborates loss of mass from temperature.
Thermal stability and synthesis in aqueous solutions of alkaline and alkaline earth diborates
Keywords: Ķīmija