Diennakts nazālā cikla pētīšana veseliem pieaugušiem - Deksnis, Renārs (Latvijas Universitāte, 2015)
Literatūrā ir atrodami pretrunīgi dati par nazālo ciklu pieaugušiem cilvēkiem. Izpratne par nazālo ciklu un tā nozīmi joprojām ir nepilnīga. Vairumā pētījumu nazālais cikls tiek pētīts nomoda laikā, kā arī veiktie mērījumi tiek veikti īsā laika periodā. Tāpēc savā pētījumā izmantoju ilgtermiņa nazālās plūsma mērierīci, kas reģistrē arī ķermeņa pozīcijas izmaiņas. Dažos literatūras avotos min deguna obstrukcijas ietekmi uz miega kvalitāti, kas arī ir reti aprakstīta pasaules literatūrā. Mērķis manam pētījuma ir gūt plašāku ieskatu par nazālo ciklu, kā arī par nazālās elpošanas ietekmi uz miega kvalitāti, veicot 24 stundu mērījumus. Sava pētījuma mērķa sasniegšanai izvirzu šādus uzdevumus: •Izpētīt nazālo ciklu, tā periodiskumu un ilgumu veseliem pieaugušajiem; •Izpētīt, vai asimetriska deguna elpošana naktī ir palaidējmehānisms krākšanai; •Izpētīt, vai ķermeņa stāvokļa maiņa ietekmē nazālo ciklu; •Izpētīt, vai mērījumi ar izolētu deguna kanili var dot papildus klīnisko informāciju; •Salīdzināt, vai diennakts pierakstam un nakts pierakstam ir atšķirīga klīniskā nozīme. Mērījuma rezultāti pierāda diennakts mērījumu atšķirīgo klīnisko nozīmi, salīdzinot ar nakts mērījumiem, tie paver plašāku ieskatu nazālajā elpošanā, ļauj daudz precīzāk izpētīt un diagnosticēt dažāda veida rinoloģiskās patoloģijas. Pētījumā pierādās asimetriskas deguna elpošanas ietekme uz krākšanu. Tiek noteikts nazālā cikla ilgums gan dienā, gan arī naktī. Pētījumā pierādās arī ķermeņa pozīcijas ietekme uz nazālo ciklu.

There are conflicting data on the literature about the nasal cycle in atdults. Understanding the nasal cycle and its importance is still incomplete. Most studies have investigated the nasal cycle during wakefulness and the mesurements are caried out in a short period of time. Therefore, in my study I will use long-term rhinoflowmetry, which also records the changes of body possition. Some literature mentions nasal obstruction influence on the quality of sleep, which is also rarely described in world literature. The aim of my research is to gain a broader insight into the nasal cycle, as well as nasal respiratory effects on the quality of sleep during 24 hours of measurements. I put forward the following tasks for my reserch: •Explore, the nasal cycle, its frequency and duration in healthy adults; •Explore, is the asymmetric nose breathing at night the trigger of snoring; •Explore if the posture change affects the nasal cycle; •Research, whether measurements with isolated nasal cannula may provide additional clinical information; •Check the sequence listing of day and night have different clinical significance. Results shows that daily measurement have different clinical relevance when compared with measurements of the night, they open up a broader picture of nasal breathing and allows more precisely to investigate and diagnose different types rhinological pathologies. Studies show asymmetrical nose breathing effect on snoring. There is determined the time of nasal cycle at the day and also at night. Studies show the body position effect on nasal cycle.
Evaluation of Nasal 24 hours cycle in healthy adults
Keywords: Medicīna; nazālais cikls; krākšana; polisomnogrāfija; nazālā elpošana; miega medicīna