Meža izciršanas ietekme uz augšņu mikroartropodu populācijām Saldus novada Pampāļu pagastā - Pastare, Inita (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā ir salīdzinātas mezofaunas populācijas neskartā mežā un izcirtumā, kā arī blakus esošajās neapmežotajās lauksaimniecības zemēs. Pētījums tika veikts Saldus novada Pampāļu pagastā. Kopumā parauglaukumā tika ievākti 30 augsnes paraugi, kurus pēc tam LU Bioloģijas institūtā ekstrahēja ar fototermoeklektoru palīdzību. Darba gaitā autore ir apguvusi mezofaunas ievākšanas un pētīšanas metodikas, iepazinusies ar dažādām mezofaunas taksonomiskajām grupām un to identifikāciju. Bakalaura darbā tika iegūti un analizēti dati par meža izciršanas ietekmi uz augsnes mezofaunu, kā arī izdalīti iespējamie faktori, kas nosaka mezofaunas blīvuma un taksonomisko grupu atšķirības parauglaukumos. Bakalaura darbā tika veikta pētījuma datu matemātiskā apstrāde un analīze ar MS Excel. Darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas aprakstiem. Atslēgas vārdi: mikroartropodi, meži, kailcirte, augsnes īpašības

In this bachelor paper Project microarthopods and the methodology of collecting and analyzing them is discussed. In Bachelor thesis data about change in microarthopods fauna after deforestation impacts of soil near Saldus district Pampāļu parish clear cuts are analyzed. In addition the adjacent agriculture soil is investigated. The mathematical processing and analysis are done by using MS Excel. Research taked place in Saldus district Pampāļu parish. In the end of research, 30 soil samples has been taken from selected sample plot. The samples has been estracted with help of electoral in LU Biology institute. In bachelor research author has found out collection and research metodology of mezofauna, has got to know and identify different taxonomic groups. Data of deforestation`s impact were collected and analyzed, as well as potentional determinants of mezofauna`s density and differences of taxonomic group. The work consists of theoretical and practical parts discription. Key words: microarthropods, soil properties, clear cutting, forests
Deforestation impacts on soil microarthopods in Saldus region, district of Pampāļi
Keywords: Vides zinātne