Nanovadu īpašības un perspektīvie pielietojumi elektroniskajās ierīcēs - Meija, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2019)
Nanovadi ir perspektīvi pielietojumiem vides sensoros, nanoelektromehāniskās (NEM) ierīcēs, saules baterijās u.c. Lai šādas ierīces varētu komercializēt, pašlaik tiek strādāts pie to sintēzes uzlabošanas un īpašību izpētes. Lai noteiktu, kuri nanovadi ir perspektīvi pielietošanai NEM slēdžos un sensoros, tika noteiktas to fizikālās īpašības. Darbā tika sintezēti Bi2Se3 nanovadi un izpētītas Bi2Se3, un Ge1-xSnx nanovadu un aerografīta tetrapodu fizikālās īpašības. Tika secināts, ka aerografīts nav piemērots lietošanai NEM slēdžos. Tika realizēti NEM slēdži ar Bi2Se3, Ge1-xSnx un Ge nanovadiem. Tiem tika izpētītas kontakta īpašības un tie tika optimizēti ar oscilējoša lauka palīdzību. Bi2S3 nanovadiem tika pētīta to iespējamā pielietošana vides mitruma sensoros. Atslēgvārdi: nanovadi, sensori, nanoelektromehāniski slēdži, aerografīts

Nanowires are perspective materials for applications in environment sensors, nanoelectromechanical (NEM) devices, solar batteries, etc. To commercialize these devices, work on optimizing synthesis and determination of their properties is carried out. To determine which nanowires are perspective for use in NEM switches and sensors, their physical properties were determined. Bi2Se3 nanowires were synthesized and the physical properties of Bi2Se3, Ge1-xSnx nanowires and aerographite tetrapods were investigated. NEM switches with Bi2Se3, Ge1-xSnx and Ge nanowires were realized. The contact properties of switches were investigated, and they were optimized by using oscillating electric field. Bi2S3 nanowires were investigated for their potential use in humidity sensors. Keywords: nanowires, sensors, nanoelectromechanical switches, aerographite
Promocijas darbs
Keywords: Fizika, astronomija un mehānika; Fizika