Bezmantinieka mantas institūta tiesiskais regulējums un tā problēmaspekti. - Bērziņa, Māra (Latvijas Universitāte, 2019)
Ar fiziskas personas miršanas fakta iestāšanos, tā nereti aiz sevis atstāj dzīves laikā iegūtās kustamās un nekustamās lietas, kā arī neizlietotas tiesības, saistības, ko juridiskā terminā dēvē par mantojumu. Gadījumos, kad mantojuma masai nav mantinieku vai tie mantojumu ir atraidījuši, mirušās personas manta atzīstama par bezmantinieka mantu, un likumā noteiktajā kārtībā tā ir piekritīga valstij. Maģistra darbs “Bezmantinieku mantas tiesiskais regulējums un tā problēmaspekti” ietvaros tika analizēts bezmantinieku mantas jēdziens, tā vēsturiskā attīstība un tā tiesiskais regulējums Latvijas Republikas tiesiskajā telpā, papildus minētajam analizēta zvērinātu notāru darbība un zvērināta tiesu izpildītāju rīcība ar bezmantinieka mantu, kā arī veikts salīdzinājums ar Igaunijas mantojuma tiesību tiesisko regulējumu saistībā ar mantojumu un bezmantinieka mantas institūtu. Pētījuma rezultātā autore izzina problēmjautājumus saistībā ar bezmantinieka mantas tiesisko regulējumu un izsaka priekšlikumus problēmjautājumu risināšanai.

With the arrival of the fact of the death of a natural person, it often leaves behind it the movable and immovable things acquired during the lifetime, as well as the unused rights, the liabilities which are legally termed inheritance. In cases where there are no heirs for the mass of the inheritance or they have rejected the inheritance, the property of the deceased is to be recognized as an echeat and is in the state prescribed by law. Master's thesis "The Legal Regulation of the escheat and Its aspects of the problems" gives an insight into the historical development of the concept of the unassembled property and its institute as well as the legal regulation of the escheat in the current legal framework, as well as the activities of sworn notaries and the behaviour of sworn bailiffs with the property of the heir. The work also analyzes Estonias legal regulation of inheritance and the regulation of the escheat. As a result of the research, the author explores the issues related to the legal framework of the escheat legislation and makes suggestions and formulates proposals to identified issues.
Legislation of the institute of inheritance and its problems.
Keywords: Juridiskā zinātne; Bezmantinieka manta; Mantojuma tiesības; Civillikums; Kreditori