Procesa par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu pabeigšanas veidi - Graustiņa, Agra Astra (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba temats ir “Procesa par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu pabeigšanas veidi”. Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšana personai ir komplicēta kriminālprocesa daļa, kas Latvijas teritorijā bijusi aktuāla jau kopš 20.gs sākuma. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un analizēt ar medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanas procesuālos aspektus, kā arī ar to saistīto problemātiku un izstrādāt priekšlikumus, lai, piemērojot medicīniska rakstura piespiedu līdzekli personai, tiktu labāk samērota indivīda tiesības un valsts kopējo interešu aizsargāšana. Darbā ir pētīts medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu raksturojums, piemērošanas pamats, vēsturiskā attīstība un starptautiskās prasības, kā arī eksperta atzinuma nozīmīgums un personas sabiedriskās bīstamības ietekme uz kriminālprocesa virzību un ar to saistītā prakses problemātika. Darba noslēgumā autore izvirza secinājumus un priekšlikumus atbilstoši pētāmajam mērķim.

The topic of the bachelor’s thesis is “Completion of the Process of Compulsory Measures of a Medical Nature”. Determining compulsory measures of a medical nature for a person is a complicated part of the criminal procedure, which has been relevant in the territory of Latvia since the beginning of the 20th century. The aim of the bachelor’s thesis is to study and analyze the procedural aspects of the application of compulsory measures of a medical nature, as well as problems related to it and to develop proposals so that when applying compulsory measures of a medical nature to a person, the rights of the individual and the protection of the common interests of the state would be better balanced. The work examines the characteristics of compulsory measures of a medical nature, the basis of their application, historical development, and international requirements, as well as the importance of an expert’s conclusion and the impact of assessment of a person’s public danger on the criminal procedure and related problems in case law. At the end of the paper, the author puts forward conclusions and proposals according to the researched objective.
Completion of the Process of Compulsory Measures of a Medical Nature
Keywords: Juridiskā zinātne; medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi; tiesu psihiatriskā ekspertīze; ierobežota pieskaitāmība; nepieskaitāmība; medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšana