Pagaidu aizsardzības līdzekļu piemērošana administratīvajā procesā tiesā - Supe, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt pagaidu tiesas aizsardzības līdzekļu piemērošanu un ar to saistītās problēmas. Darbā ir pētīts pagaidu tiesas aizsardzības līdzekļu jēdziens, normatīvais regulējumu un piemērošanas nosacījumi Eiropas Savienības Tiesā, Latvijā un Vācijā, pētītas problēmas tiesas pagaidu aizsardzības līdzekļu piemērošanā. Normatīvais regulējums neparedz iespēju izskatīt lūgumu par pagaidu aizsardzību pirms lietas ierosināšanas. Par pagaidu aizsardzības līdzekļa maiņu vai atcelšanu tāpat kā par lūgumu par pagaidu aizsardzību nosakāms maksājums valsts budžetā, kā maksājuma veidu nosakot drošības naudu. Lēmumu par piešķirtā labuma atgriešanu gadījumā, ja tiesa ar spriedumu noraida pieteikumu, nosaka iestādes rīcība par pieteicējam labvēlīgo tiesas nolēmumu un ar atmaksāšanu radītais apgrūtinājums privātpersonai.

The aim of the bachelor thesis is to explore the application of the court provisional protection. The concept of the court provisional protection, legal framework and provisions of the application in Court of Justice of the Europe, Latvia and Germany have been investigated as well as problems in application process of the court provisional protection. Legal framework does not provide a possibility to consider a request for provisional protection before the initiation of a case. For a change or cancellation of the provisional protection, as well as for a request for provisional protection, a payment into the state budget is set, stating bail as a payment type. Decision about the return of the allocated benefit in case if the application is rejected by a court judgment may be determined by a conduct of the institution about the applicant – favorable court judgment and with a repayment - caused burden on an individual.
Application of the interim measures in the administrative procesings at the court
Keywords: Juridiskā zinātne; pagaidu aizsardzības līdzekļi; lietas ierosināšana; drošības nauda; piešķirtā labuma atmaksāšana; izpildes seku novēršana