Kardioloģisko pacientu un māsu sadarbība ar māsu, hronisko brūču aprūpes laikā stacionārā - Lavrinoviča, Juzefa (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma - “Kardioloģisko pacientu un māsu sadarbība ar māsu, hronisko brūču aprūpes laikā stacionārā”. Tēmas aktuālitāti nosaka augsts sirds un asinsvadu slimību skaits Latvija un arī pasaule. Sirds un asinsvadu slimības veicina hronisko brūču veidošanos un to ārstēšana ir ilgstoša, dārga un darbietilpīga. Bakalaura darba mērķis: noskaidrot vai kardioloģisko pacientu un māsu sadarbība, hronisko brūču aprūpes laikā, palīdz pacientiem iegūt pašaprūpes iemaņas un zināšanas veikt brūču pašaprūpi. Pētījuma izstrādei izmantota kvalitatīva pētniecības metode, izmantojot pētījuma instrumentu: daļēji strukturētu interviju. Izvirzīti pētījuma uzdevumi: apkopot un analizēt literatūras avotus, veikt Dorotejas Oremas pašaprūpes teorijas analīzi, izveidot pētījuma instrumentu, veikt kvalitatīvo pētījumu, apkopot un analizēt intervijās iegūtos datus, secinājumu. Pētījuma rezultatīvā analīzes daļā apkopotas septiņas intervijas. Intervijas respondenti kardioloģijas nodaļas pacienti ar hroniskām brūcēm. Intervijas analīze parāda pacienta personīgo aprūpes pieredzi, vai to pilnīgu trūkumu, hronisko brūču aprūpes procesā līdz stacionāram. Galvenie pētījuma rezultāti parāda, ka pacienti sadarbības laikā ar māsu iegūst nepieciešamās zināšanas un iemaņas pašaprūpei, bet daļa pacientu jau iepriekš šaubas vai pilnvērtīgi izmantos iegūtas iemaņas un zināšanas, tādā veidā tiek pārrauta brūču aprūpes pēctecība un tas recidīve. Atslēgas vārdi: hroniskas brūces, pacientu un māsu sadarbība, pašaprūpe.

The theme of the Bachelor’s paper - “Cooperation of cardiology patients and nurses in the stationary during care for chronic wounds”. The topicality of the theme is determined by the high number of cardio and cardiovascular illnesses in Latvia and also worldwide. Cardio and cardiovascular illnesses provoke occurrence of chronic wounds and their treatment is long, expensive and labor intensive. The goal of the Bachelor’s paper: to determine whether cooperation of cardiology patients and nurses during care for their chronic wounds is helping patients to obtain self-care skills and knowledge to perform self-care of the wounds. In drafting of the paper the quality research method has been used, applying the research instrument: a partly structured interview. Research tasks have been set: to gather and analyze sources of literature, to perform analysis of Dorothy Orema self-care theory, to develop a research instrument, to conduct the quality research, to collect and analyze the data obtained during the interview, conclusions. In the results analysis section of the paper seven interviews have been collected. Interview respondents, patients of the cardiology unit with chronic wounds. Analysis of the interview shows patient’s personal care experience or a complete lack thereof in the process of chronic wound care to stationary. The main research results show that patients, during cooperation with the nurse, obtain the knowledge and skills needed for self-care, but there is a part of the patients that even from the beginning have doubts whether they would fully apply the obtained skills and knowledge. In this way the wound care succession is interrupted. Keywords: chronic wounds, patient and nurse cooperation, self-care.
Cooperation of cardiology patients and nurses in the stationary during care for chronic wounds
Keywords: Medicīna; hroniskās brūces; kardioloģiskie pacienti; pacientu un māsu sadarbība; pašaprūpe; pašaprūpes trūkums