Sprieduma izpildes izdevumu regulējums - prakse un problemātika. - Preinberga, Madara (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba temats ir “Sprieduma izpildes izdevumu regulējums – prakse un problemātika”. Personas, kuras kādreiz ir saskārušās ar zvērināta tiesu izpildītāja darbu parādnieka vai piedzinēja statusā, ir kādreiz saņēmusi un iepazinusies ar tiesu izpildītāja sastādītu aprēķinu. Šāda aprēķina sastādīšanas pienākumu zvērinātam tiesu izpildītājam uzliek Civilprocesa likums. Darba mērķis ir konstatēt teorijā un praksē radušās problēmas, kas saistītas ar zvērināta tiesu izpildītāja sastādītajiem aprēķiniem, tai skaitā, kā sprieduma izpildes izdevumi iekļaujas tiesāšanās izdevumu sistematizācijā. Darbā tiek aplūkots tiesāšanās izdevumu regulējums, ciktāl tas attiecināms uz sprieduma izpildes izdevumiem, problemātika saistībā ar tiesu izpildītāja procentuālo atlīdzību, kā arī lietas, kuras izriet no Valsts ieņēmumu dienesta pieņemtajiem lēmumiem par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu parādniekiem un citas problēmas, kuras izriet no tiesu prakses. Darbā tiek aplūkots Igaunijas un Francijas regulējums, kā arī tas tiek salīdzināts ar Latvijas regulējumu. Tiek aplūkota arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse un no tās izrietošās atziņas par sprieduma izpildes izdevumu regulējumu. Darba rezultātā Autore secina, ka pastāv nevienlīdzīga tiesu prakse attiecībā par tiesu izpildītāja procentuālo atlīdzību, tādējādi tiesu izpildītāja atlīdzības regulējums nav caurspīdīgs. Autore sniedz savas atziņas un iespējamos grozījumus Civilprocesa likumā.

The subject of the master’s thesis is “Regulation of enforcement fees – practice and problems”. Persons who have ever encountered with a sworn bailiff with the status of debtor or collector, have at least once received a calculation drawn up by the sworn bailiff. The drawing up of such calculation is obligation to the sworn bailiff by the Civil Procedure law. The aim of the work is to identify problems arisig from theory and practice relating to the calculations drawn up by the sworn bailiff, including how the costs of enfcorcing the judgement fall in to the costs of litigation. The work deals with the regulation of costs as far as the costs of enforcement of the judgement are concerned, the problems related to the percentage remuneration of the bailiff, as well as the cases arising from the decisions of the State Reveue Service of the application of the tax aid measure to debtors and other problems arising from the practice of courts. The work looks at the regulation of Estonia and France, as well as comparing it with the regulation of Latvia. The case law of the European Court of Human Rights and the resulting lessons on the regulation of enforcement costs are also examined. As a result of the work, the author concludes that there is unequeal practice in terms of the percentage remunerations of the bailiff, which does not make clear the rules for the bailiff’s remuneration. The author gives her insights and possible amendments to the Civil Procedure Law.
Regulation of enforcment fees - practice and problems.
Keywords: Juridiskā zinātne; sprieduma izpildes izdevumi; zvērināts tiesu izpildītājs; tiesāšanās izdevumi; atlīdzība