Tumšo un gaišo stāvokļu izpēte reālās un hipotētiskās atomārās sistēmās - Lazda, Reinis (Latvijas Universitāte, 2012)
Tumšo stāvokļu veidošanās ir pamatā tādām parādībām kā elektromagnētiski inducētā caurspīdība un lāzerģenerācija bez populācijas inversijas. LU Lāzercentrā tiek pētītas magneto-optiskās rezonanses, kuru pamatā ir tumšo stāvokļu veidošanās atomārās sistēmās. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt tumšo stāvokļu veidošanās nosacījumus dažādās atomārās sistēmās, pie dažādi polarizētas ierosinošās gaismas. Mērķa sasniegšanai izvirzītie uzdevumi ir speciālās literatūras analīze, datorprogrammas izveide tumšo stāvokļu pētīšanai, tumšo stāvokļu izpēte reālās un atbilstošās hipotētiskās atomārās sistēmās. Rezultātā iegūti tumšo stāvokļu veidošanās nosacījumi divu līmeņu sistēmām. Atslēgvārdi: tumšais stāvoklis, atoma Hamiltona matrica, lāzera inducēta pāreja, polarizēta gaisma

The formation of dark states is one of the main causes for electromagnetically induced transparency and laser generation without population inversion. In the Laser Centre of the University of Latvia magneto-optical resonanses, that are mainly caused by the formation of dark states, are being studied. The goal of this work to study the conditions of dark state formation in various atomic systems using various polarized exciting light. The necessary tasks to achieve this goal are analysis of special literature, creation of a computer program for the study of dark states in real and corresponding hypothetical atomic systems. As a result the conditions for the formation of dark states in two level systems have been obtained. Keywords: dark state, atomic Hamilton matrix, laser induced transition, polarized light
Study of dark and bright states in real and hypothetical atomic systems
Keywords: Fizika