Ukrainas krīzes attēlojums plašsaziņas līdzekļos - Ķirse, Guna (Latvijas Universitāte, 2015)
Plašsaziņas līdzekļi ir spēcīgs instruments valdošās sabiedrības daļas rokās, lai izplatītu ideoloģijai atbilstošas idejas. Šo darbu paveic attiecīgi izvēlēti valodas līdzekļi, kas ļauj uzsvērt vai, tieši otrādi, apslēpt dažādus uzskatus. Darba mērķis bija izpētīt, kā Ukrainas krīze tiek atspoguļota medijos no Krievijas, Ukrainas un Rietumu perspektīvas. Iegūtie dati, kurus veidoja 45 ziņu reportāžas, tika analizēti, izmantojot kritisko diskursa analīzi, un tika izvērtēta leksika, mākslinieciskie izteiksmes līdzekļi, modalitāte un transitivitāte. Tika secināts, ka mediji notikumus interpretē ļoti dažādi, atbalstīdami vadošos viedokļus sabiedrībā. Lietotā valoda un teikumu uzbūve veido ziņu auditorijas pasaules uztveri un izpratni par sabiedrības procesiem.

Nowadays, the mass media are the main tools in the hands of the powerful elite to force the ideological agenda onto society, and it is done though a particular selection and combination of linguistic means to emphasize or hide particular points of view. The goal of the study was to examine how the crisis in Ukraine is portrayed by the mass media from the Russian, Ukrainian and Western perspective. The data that consisted of 45 news reports was analyzed from the perspective of critical discourse analysis, evaluating the lexis, stylistic devices, modality and transitivity. It was concluded that the media view the events very differently, mirroring the views of the ruling elite. The language and sentence constructions used in the reports contribute to shaping the general perception of how the world works and interpretation of societal processes.
Media Portrayal of the Ukrainian Crisis
Keywords: Valodniecība; critical discourse analysis; plašsaziņas līdzekļi; leksika; modality; transitivity