Plēsonīgas cenas jēdziens un vērtējums Latvijas un Eiropas Savienības konkurences tiesībās. - Žīgure , Beatrise (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba temats “Plēsonīgas cenas jēdziens un vērtējums Latvijas un Eiropas Savienības konkurences tiesībās” ir aktuāls temats gan tiesību doktrīnā, gan konkurences tiesību iestāžu piemērošanas praksē, šī jēdziena – plēsonīga cena – pastāvošo pretrunu un neskaidrības dēļ. Praksē līdz šim nav izveidota un tiesību zinātnes eksperti nav vienojušies par vienu konkrētu plēsonīgas cenas definīciju, tieši tā iemesla dēļ, ka jēdziens katrā individuālā lietā tiek vērtēts, analizēts un definēts balstoties uz lietā pieejamajiem faktiskajiem apstākļiem. Līdz ar to darba mērķis ir definēt plēsonīgu cenu un izvērtēt pamatkritērijus, kuri jāņem vērā, lai noteiktu vai tirgus dalībnieks piemērojot plēsonīgu cenu, darījis to ar ļaunprātīgu nolūku, proti, ierobežot, deformēt un kropļot konkurenci vai noteicis to neapzināti. Darba izstrādes laikā tika apskatīti un salīdzināti gan dažādu autoru, piemēram, J.Faull, R.Wish, R. O’Donoghue, kā arī citu autoru viedokļi, gan Eiropas Komisijas un Latvijas Republikas Konkurences padomes lēmumi, kuros tiek definēts, pirmkārt, dominējošs stāvoklis un tā ļaunprātīga izmantošana un, otrkārt, plēsonīga cena. Tāpat arī tika analizēti Eiropas Savienības (bij. Kopienu) Tiesas un Latvijas Republikas tiesas spriedumi, kuros noteikti dažādi kritēriji un vadlīnijas, iepriekšminētās problēmas izvērtēšanai. Cita starpā, autore analizē šos noteiktos kritērijus un sniedz savu viedokli vai praksē, piemēram, Latvijā, šādi kritēriji tiek ņemti vērā, vērtējot, vai piemērotā pārmērīgi zemā cena var tikt uzskatīta par plēsonīgu cenu un, kad tieši, piemērojot šādu cenu, tiek pārkāpts normatīvais akts un tiek lemts, vai tirgus dalībnieks ļaunprātīgi izmanto dominējošo stāvokli.

Master's thesis topic "The concept and assessment of predatory pricing in Latvia and European Union competition law" is a well-argued topic both in legal doctrine and within the competition authorities of the practice and interpretation of the application of predatory pricing concept, because of the existing contradictions and lack of clarity. In practice, so far Law experts have not agreed and have not established one specific definition of predatory pricing because of the reason that the concept of each individual case is evaluated, analysed and defined on the basis of the available facts of the case. Therefore, the aim of the work is to define predatory pricing and to delineate the basic criteria to be taken into account in determining whether an undertaking has applied predatory pricing strategy. In the Thesis there were discussed and compared different authors’, for example, J.Faull, R.Wish, R. O’Donoghue and many other authors’ view of the concept as well as the European Commission and the Latvian Competition Council decisions, where, firstly, is defined the dominant position and the abuse of it and, secondly predatory pricing. It also analyses the judgments of the European Court of Justice (ex. The Community) as well as the judgments of the Courts of Republic of Latvia, which has set different criteria and guidelines for the above mentioned issue. Among other things, author analyses the criteria set out and gives opinion about practice, such as if the Latvian Competition authority, follows the criteria while analysing whether unreasonable low prices can be considered as predatory pricing and if there are direct indication that such price makes breach of the Law, while analysing if undertaking (market participant) has abused its dominant position.
The concept and assessment of predatory pricing in Latvia and European Union competition law.
Keywords: Juridiskā zinātne; Plēsonīga cena; Pārmērīgi zema cena; Dominējoša stāvokļa ļaunprātīga izmantošana; AKZO tests; Zaudējumu atgūšana