VAS "Latvijas Dzelzceļš" finanšu vadības pilnveidošana - Kotovs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā izvērtēta budžeta loma finanšu vadībā un tā sastāvdaļas, izvērtēta dzelzceļa transporta loma Latvijas tautsaimniecības attīstībā. Izpētīta Eiropas savienības transporta politika un prasības. Veikts VAS „Latvijas dzelzceļš” saimnieciski finansiālās darbības izvērtējums, laika posmā no 2007.gada līdz 2010.gadam. Pētījuma gaitā izvērtēta uzņēmuma līdzekļu un to avotu struktūra, analizēta ieņēmumu un izmaksu struktūras dinamika, izvērtēta uzņēmuma finanšu stabilitāte, likviditāte, ekonomiskā aktivitāte un rentabilitāte, kā arī izstrādātas galveno uzņēmuma darbības rādītāju sabalansēta sistēma. Uz veiktā pētījuma pamata izdarīti secinājumi par VAS „Latvijas dzelzceļš” finansiālo stāvokli, tā izmaiņām, mēģinot noteikt izmaiņu cēloņus, kā arī izstrādāti priekšlikumi uzņēmuma saimnieciski finansiālās situācijas uzlabošanai un pilnveidošanai. Darbā veiktais pētījums pamatojas galvenokārt uz statistikas datiem, VAS „Latvijas dzelzceļš” nepublicētiem materiāliem un internetā pieejamiem materiāliem. Darbs uzrakstīts uz 85 lapām, darbā ietverti 15 attēli, 14 tabulas, izmantoti 35 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: dzelzceļa transports, finanšu vadība, budžets, likviditāte, kapitāla cena.

The paper assesses the role of the budget for the financial management, its components. The paper assesses the rail transport role in the Latvian economic development. It has studied the European Union's transport policy and the requirements. The paper evaluates the SJSC “Latvian Railway’s” commercial financial performance in the period from 2007 to 2010. The research reveals the company's financial resources and their funds of structure. The analysis of revenue and cost structure dynamics is given assessing the company's paying capacity, liquidity, economic activity and profitability. The paper discloses the company's key performance indicators of a balanced system. The main conclusions are made about the SJSC “Latvian Railway’s” financial position, changes in an attempt to determine the causes of the changes. The paper provides the proposals for improving the economic and financial situation in the company. The research is based mainly on statistics, SJSC “Latvian Railway’s” unpublished materials and the materials available on the Internet. The work is written on 85 pages. It contains 15 files, 14 tables, 35 reference sources. Keywords: rail transport, financial management, budget, liquidity, cost of capital.
Financial Management Improvement of "Latvijas Dzelzceļš"
Keywords: Ekonomika