Kalcīta cements Ziemeļigaunijas glaciofluviālajos nogulumos - Lesiņš, Nauris (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī darba mērķis ir izpētīt sekundāro kalcītu Ziemeļigaunijas glaciofluviālajos nogulumos. Tika izgatavoti plānslīpējumi un mikroskopā pētīta sekundārā kalcīta izgulsnēšanās. Karbonātu pēcsedimentācijas izmaiņās izgulsnējas dažādi minerāli, tomēr visbiežāk tas ir kalcīts. Karbonātu pēcsedimentācijas izmaiņas notiek dažādās vidēs ar atšķirīgu temperatūru, ūdens ķīmisko sastāvu un cirkulāciju. Tas viss nosaka šķīšanu un cementa veidošanos. Tādējādi dažādās vidēs cementam ir atšķirīga forma, veidi, kristālu izmēri. Tā pētot cementu un tā izgulsnēšanās īpatnības var rekonstruēt vidi kādā tas ir izgulsnējies. Tomēr tas nav viennozīmīgi izdarāms, jo nogulumi var nonākt mainīgos vides apstākļos, šķīst un pārizgulsnēties vairākas reizes, kas apgrūtina izcelsmes noteikšanu. Iegūtie rezultāti liecina par to, ka cements veidojies atmosfēras ūdens pēcsedimentācijas izmaiņās aerācijas zonā, kur bijusi zema temperatūra, aktīva ūdens plūsma un liela šķīšana. Uz to galvenokārt norāda lielā porainība un meniskveida cements. Atslēgvārdi: sekundārais kalcīts, kristāli, meniskveida, porainība, šķīšana, rekristalizācija, zemledus, aerācijas, plānslīpējumi.

The aim of this paper is to research calcite cement in the glaciofluvial sediments of North Estonia. Thin-sections were made and precipitation of cement was analyzed. Different minerals are deposited in the carbonate diagenesis, but the most common is calcite. Carbonate diagenesis may take place in different environments with different temperatures, chemical composition and circulation. All of these factors determine dissolution and cementation. Therefore in different environments cement has a different shape, type and different crystal sizes. By analyzing cement and it’s sedimentation specifics the environment in which it precipitated may be reconstructed. But these reconstructions are not absolute, because the sediments may come in alternate environmental conditions, dissolve and reprecipitate many times, which makes the determination of the environment difficult. The large porosity and meniscus cement in the analyzed thin sections show that the cement has formed in meteoric diagenesis in the vadose zone, with low temperatures and an active water flow and high dissolution. Key words: secondary calcite, crystals, meniscus, porosity, dissolution, recrystallization, subglacial, vadose, thin-sections.
Calcite cement in glaciofluvial sediments of North Estonia
Keywords: Ģeoloģija