Neatņemamās daļas tiesīgo institūta attīstība - Batčeva, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2023)
Neatņemamās daļas tiesīgo institūts ir viens no svarīgākajiem institūtiem, kas ir regulēts Latvijas Republikas 1937. gada Civillikumā. Neskatoties uz to, ka 2014. gadā bija pieņemti grozījumi, kuri papildināja un precizēja neatņemamās daļas tiesīgo institūta regulējumu, tās regulējums paliek sarežģīts. Darba mērķis ir izpētīt neatņemamās daļas tiesīgo institūta vēsturisko attīstību, lai izsecinātu, kādēļ šis institūts bija izveidots, kā tas attīstījās un kādi bija iemesli 2014. gadā pieņemtajiem grozījumiem Civillikuma Mantojuma daļā, kā arī izanalizēt tagadējo regulējumu. Lai sasniegto šo mērķi, tika izpētītā tiesību literatūra, Latvijas un ārvalstu normatīvie akti, kā arī tiesu prakse.

The institution of persons entitled to preferential share or forced heirship is one of the most important institutions regulated by the 1937 Latvian Republic Civil Code. Despite the fact that amendments were adopted in 2014, which improved and clarified the legal regulation of the institution of persons entitled to preferential share, regulation itself remains complex. The aim of this work is to study the historical development of the institution of persons entitled to preferential share in order to ascertain why this institution was established, how it evolved, and what were the reasons behind the amendments adopted in 2014 in the part of the Civil Law on Inheritance Rights, as well as to analyse its current regulation. For this purpose, legal literature, Latvian and foreign laws and regulations, as well as judicial practice were studied.
Development of the institute of persons entitled to preferential share
Keywords: Juridiskā zinātne; neatņemamās daļas tiesīgais; neatņemamā daļa; testators; mantojums