Sāpju novērtēšanas un kontroles metodes pirmsskolas perioda pacientiem pēc osteosintēzes operācijas - Blaževiča, Daina (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma: Sāpju novērtēšanas un kontroles metodes pirmsskolas perioda pacientiem pēc osteosintēzes operācijas. Tēmas aktualitāte: Pēc Latvijas veselības statistikas datubāzes datiem, katru gadu vairāk kā 400 bērni vecumā 3-7 gadi gūst roku vai kāju lūzumus. To īpatsvars nemainās, neskatoties uz plašām vecāku izglītošanas kampaņām. Sāpes ir viens no visbiežāk sastopamajiem slimības simptomiem jebkurā medicīnas nozarē. Tās vienmēr ir subjektīvs pārdzīvojums. Sāpju intensitātes izvērtēšanu pacientiem jāveic katrai vispārējās aprūpes māsai. Ir daudz faktoru, kas ietekmē sāpju izvērtēšanas un kontroles metožu pielietojumu pirmsskolas perioda pacientiem. Darba mērķis: Noskaidrot efektīvākās sāpju novērtēšanas un kontroles metodes pirmsskolas vecuma pacientiem pēc osteosintēzes operācijas. Pētījuma uzdevumi: izpētīt un analizēt literatūru par sāpēm, sāpju mehānismu pēc osteosintēzes operācijas, to novērtēšanas un kontroles metodēm pirmsskolas vecuma pacientiem; analizēt L.E.Hall māszinību teoriju saistībā ar sāpju novērtēšanas un kontroles metodēm pirmsskolas vecuma pacientiem pēc osteosintēzes operācijas; izstrādāt pētījuma instrumentus – interviju un novērojuma protokolu, veikt pētījumu; apkopot un analizēt rezultātus; formulēt secinājumus. Pētījuma jautājums: Kādas ir efektīvākās sāpju novērtēšanas un kontroles metodes pirmsskolas vecuma pacientiem pēc osteosintēzes operācijas? Pētījuma metode: kvalitatīvais pētījums, fenomenoloģija. Pētījuma instrumenti: strukturēta intervija un novērojuma protokols. Pētījuma rezultāts: Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, tika analizēts, kādas ir efektīvākās praksē pielietotās metodes sāpju izvērtēšanai un kontrolei pirmsskolas perioda pacientiem. Var secināt, ka katrs gadījums ir jāvērtē individuāli un katram pacientam ir jāmeklē tieši viņam piemērotās metodes. Pats nozīmīgākais faktors, kurš ietekmē pacienta sāpju izvērtēšanu, ir viņa emocionālais stāvoklis. Labākā metode, kas palīdz sāpju mazināšanā ir komunikācija un sadarbība ar pacientu, viņa vecākiem.

The topic of the bachelor`s degree work is: “The methods of pain assessment and management options for preschool patients after osteosynthesis”. The topicality of the work: According to the Latvian Republic Health statistics database more than 400 children at age from 3 to 7 years suffer from arm or leg fractures every year. Their proportion does not change despite of the widely extended parents education campaigns. Accute pain is one of the most common symptoms of disease in any level of medical field. Pain is highly subjective experience. Pain assesment for patient is duty of every nurse working at healthcare. There are many factors, that influence the use of pain assessment and control methods for preschool patients. The aim of the work is to determine the methods of pain assessment and management for preschool patients after osteosynthesis. The objectives of the provided research are to explore and analize literature on pain, mechanisms of pain after ostheosynthesis, pain assesment and management options methods for preschool patients; to analize L.E.Hall theory in connection with the bachelor`s thesis; to develop research tools – interview and observation protocol; to conduct the research; to summarize and analyze the results of the conducted research; to draw the conclusions. The research question was stated as following: What are the most effective methods of pain assessment and management for preschool patients after osteosynthesis? Research method: qualitative method, phenomenology. Research tools: interview and observation protocol. Research results: on the basis of the results of the conducted research, the author of the paper was analyzing what are the most effective methods for pain assesment and control. It can be concluded that each case must be evaluated individually and nurse must look for the methods that are suitable for every patient individually. The most important factor influencing patient`s pain assessment is his/her emotional state. The best method that helps to reduce the pain is communication and cooperation with the patients and their parents.
The methods of pain assessment and management options for preschool patients after osteosynthesis
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; akūtas sāpes; sāpju izvērtēšana; metodes; pirmsskolas perioda pacients; aprūpe