Pamatvajadzību nodrošināšana stacionārā bērniem bez vecākiem - Vēvere, Arta (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir „Pamatvajadzību nodrošināšana stacionārā bērniem bez vecākiem”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka aiz vien vairāk tiek stacionēti bērni bez vecākiem. Bērns atstāts „Glābējsilītē”, atvests no sociālās aprūpes centra, vai tā vecāki nespēj būt klāt bērna hospitalizācijas etapā. Šādās situācijās par aprūpi, kā arī pamatvajadzību nodrošināšanu rūpējas attiecīgās nodaļas personāls. Darba mērķis ir noskaidrot kādas pamatvajadzības tiek nodrošinātas bērniem bez vecākiem stacionārā. Pētījumā izmantotais instruments ir intervijas jautājumi. Pētniecības metode- Neeksperimentāls kvalitatīvs aprakstošs pētījums, izmantojot kontentanalīzi. Pētījumā izvirzītais jautājums: „Kādas pamatvajadzības pēc V.Henderson (1966) tiek nodrošinātas bērniem bez vecākiem stacionārā vecuma posmā no dzimšanas līdz 7 gadu vecumam?”. Veicot pētījumu, iegūtās atbildes uz pētījuma jautājumu ir- normāla elpošana, adekvāts uzturs un šķidruma uzņemšana, ķermenim nevajadzīgo vielu izvadīšana, miega un atpūtas veicināšana, normāla ķermeņa temperatūras saglabāšana, piemēroti ģērbjoties, mainot vidi. Tāpat nepieciešams nodrošināt ķermeņa higiēnas ievērošanu, saskarsme ar citiem, emociju, vajadzību, baiļu vai domu izpaušana. Atslēgvārdi: pamatvajadzības, aprūpe, jēdziens, veselība.

Name of the bachelor is „Providing basic needs for hospitalized children without parents”. Theme is common nowadays because more occasionally children are being hospitalized without parents. Children that has been left in „Babybox”, has been brought from foster care houses or their parents just can’t be around after they get hospitalized. In situations like these care for children and basic needs for children are provided by ward staff. The goal of bachelor is to determine what basic needs are provided in hospital for children without parents. In research used instrument is interwievs questions. Researching method- Non-experimental qualitative descriptive study using a content analysis. Question raised in this bachelor thesis: „Which Virginia Henderson basic needs are provided for children without parents in hospital from birth to 7 year old?” From the research acquired answers are- breathe normally, eat and drink adequately, eleminate body wastes, sleep and rest, maintain body temperature within normal range by adjusting clothing and modifying enviroment. Also it is important to provide keeping the body clean and well groomed and protect the integument, communicate with others in expressing emotions, needs, fears, or, opinions. Keywords: basic needs, care, the concept, health.
Providing Basic Needs for Hospitalized Children Without Parents
Keywords: Medicīna; Pamatvajadzības; Aprūpe; Jēdziens; Veselība