Atbrīvošana no soda - Piliņa, Guna (Latvijas Universitāte, 2014)
Kā mērķis tika izvirzīts noskaidrot kādos gadījumos tiesa atbrīvo personu no soda un, kas tam ir par pamatu, kā arī, noskaidrot atbrīvošanas no soda regulējumu ārvalstīs, salīdzināt to ar Latvijas regulējumu un ieteikt iespējamos priekšlikumus. Darba uzdevumi bija izanalizēt Latvijas tiesu praksi attiecībā uz atbrīvošanu no soda, izpētīt ārvalstu regulējumu šajā jautājumā, kā arī izpētīt pašmāju regulējumu un citu autoru viedokli par šo regulējumu, kā arī noskaidrot, kas tad vispār ir atbrīvošana no soda un kādos gadījumos to piemēro. Kā problēmjautājumi šajā darbā izvirzīti: 1.Kādi ir iemesli, lai tiesa varētu personu atbrīvot no soda; 2. Atbrīvošanas no kriminālatbildības un atbrīvošanas no soda jēdzienu nošķiršana. 3.Vai efektīvāka ir personu atbrīvošana no soda vai arī ievietošana ieslodzījuma vietā? Iegūtie rezultāti skaidri nošķir šos divus jēdzienus, norāda iemeslus, kas ļauj personu atbrīvot no soda un atspoguļo gadījumus, kad persona būtu jāatbrīvo no ieslodzījuma.

The aim is to find out in what cases does court dissmiss the person from punishment and what are the reasons of doing that. Also, comparing the law in Latvia with other countries, could bring to suggestion. The paper’s tasks were to analyse the praxis of the Court of Latvia regarding to dissmissing the punishment, to study law of foreign countries and to get acquainted with other author’s opinion about this item. Also, task is to find out what is dissmissing the punishment at all and in what cases it is used. The issue questions are: 1.What are the reasons for court to dissmiss the person of punishment; 2.To seperate notinos of dissmissing the criminl liability from the dissmissing the punishment 3.What is more effective – dissmissing the person from punishment or imprisoning? Findings clearly seperates these notinos, also, shows the reasons that allows to dissmiss the person from punishment. It images cases when person shound be dissmissed and when shound it be kept in custody.
Dissmissing the punishment
Keywords: Juridiskā zinātne